Пенсія дітям сиротам в Україні в 2020 році

Сьогодні в нашій країні зареєстровано понад сто тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування. Тим, хто залишився без батька і матері, уряд допомагає різними пільгами, особливими правами, фінансовими дотаціями. Така турбота сприяє повному функціонуванню, різнобічному (фізичному, розумовому, моральному, духовному, громадському) розвитку, навчанню, самостійному життю. Потік субсидій не закінчується при досягненні віку дієздатності і не обмежується грошовою участю.

У цій статті ми розберемося, які бувають грошові виплати дітям сиротам в Україні в 2019 році, скільки належить адресатам, чи вистачить їх на гідний рівень проживання.

Закон України про виплату пенсії дітям сиротам

Закон "Про соцзахист дітей" спрямований на постачання тих, чиї батьки загинули/померли, позбавлені батьківських прав, і гарантує:

  • Матеріальне забезпечення до моменту отримання професії;
  • Бюджетну освіту (безкоштовна вартість навчання);
  • Півторакратну стипендію;
  • Уряд гарантує: обсяг допомоги не повинен бути менше мінімального стандарту.

Важлива деталь: до повноліття кошти на утримання з бюджету призначені опікунам, усиновителям, установам, в яких проживають вихованці. При настанні правоспособного віку соціальні виплати дітям сиротам після 18 років оформляються на них особисто.

Яку допомогу отримують діти сироти?

Розглянемо, на які субсидії в монетизуваному еквіваленті можуть розраховувати повнолітні:

  • Одноразова виплата студентам сиротам в університеті здійснюється щорічно на початку семестру в розмірі 3 соцстипендій на придбання профільної літератури;
  • Регулярні соціальні виплати студентам сиротам в вузах;
  • Стипендія студента-пільговика при навчанні на денному стаціонарі в технікумі/ВНЗ, заробітна плата в обсязі 100% в період проходження виробничої практики;
  • Одноразові виплати сиротам після закінчення навчального закладу у вигляді 6 прожиткових мінімумів;
  • Разова компенсація на купівлю взуття/одягу при закінченні інституту/коледжу;
  • Також допомогу з безробіття отримують діти сироти в тому випадку, якщо місцева влада не надала їм робочі місця за набутою спеціальністю у вищому/технічному навчальному закладі.

До скількох років тривають виплати сиротам?

Повномасштабна підтримка бюджетними коштами здійснюється до моменту повного самостійного забезпечення. Відбувається це за таким алгоритмом: пільговий вступ в універ, після його закінчення обов'язкове надання роботи за фахом, або (якщо з якоїсь причини знайти підходящу не вдалося) триває бюджетна дотація в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів.

Отже, нараховується допомога дітям сиротам до 23 років в Україні, або до закінчення навчання, коли її статус зміниться на трудовий, тобто вона буде забезпечувати себе самостійно.

Розмір пенсії дітям сиротам в 2020 році

Перейдемо до цифр. Скільки отримують пенсію діти сироти в Україні?

Фіксований розмір пенсії круглим дітям сиротам в Україні в 2020 році до вісімнадцяти років - 4236; до шести - 3398. Вони дістаються опікунам-усиновителям. Через півроку вони підвищаться: до 18-ти - 4436; до 6-ти - 3558.

Бюджетні виплати сиротам після закінчення вузу, коледжу виплачують шість прожиткових стандартів (2007*6). Виходить 12 042 гривень. Організація розбиває на кілька етапів, але є випадки разового нарахування (наприклад, вагітність, проблеми зі здоров'ям).

Варто зазначити, що пенсія дітям сиротам після 23 років в 2020 році не покладається. Але тільки якщо він працевлаштований. Інакше - надаються інші програми на підтримку цієї категорії громадян.

На що вистачить цієї суми?

Сума державної допомоги вираховується таким чином, щоб людина була забезпечена елементарними базовими продуктами, речами. Якщо харчуватися економно, користуватися недорогими товарами, не купувати нічого особливого - прожити можна. Але де взяти фінанси, коли виникла необхідність у великій покупці? Учневі потрібен і комп'ютер, і смартфон. Виходить, не по кишені?

Можна взяти кредит! Але не варто забувати, що великі банки не завжди готові давати в борг тим, хто знаходиться на державному субсидуванні. Але оформити кредит студенту на прийнятних умовах все ж можливо - в організаціях небанківського сектора. Наприклад, в сервісі онлайн-кредитування Майкредіт можна взяти кредит онлайн за 15 хвилин, не виходячи з квартири. Гроші будуть зараховані прямо на картку.

Максимально доступна сума - 10 тисяч, а перше звернення - без відсотків. Дана МФО славиться своїм лояльним ставленням, адже тут схвалюють більше 90% заявок на позики (пенсіонерам, малозабезпеченим).