Скільки стипендія у студентів в 2017 році?

Скільки стипендія у студентів в 2017 році?

Учні ПТУ і ВНЗ - одна з найбільш незахищених категорій громадян в Україні: щороку змінюються умови вступу до ВНЗ, складно знайти житло або влаштуватися в гуртожиток і поєднувати роботу з навчанням. Які виплати передбачені державою і де можна знайти гроші, якщо виникла проблема?

З січня 2017 року змінився механізм нарахування. Стипендії для українських студентів формуються по-новому і, якщо кілька років раніше все було зрозуміло - право на «премію» від держави мали всі, хто навчається на бюджетній формі навчання, в 2017 формуються спеціальні списки успішності.

Цікаво знати, яка стипендія в студентів. Сума залежить від виду нарахування (академічна, соціальна), виду ВНЗ. Сума, яку отримують (грн):

  • ПТУ - 415;
  • ВНЗ - 830-1000.

Соціальні стипендії для студентів 2017 (грн):

  • Діти-сироти в ПТУ- 1000; університетах - 2000;
  • Інші категорії, що знаходяться на навчанні в ПТУ - 377; ВНЗ - 750-1000.

Ті, хто відзначився в навчанні особливими досягненнями, можуть претендувати на 1000-2300 гривень (виплати від Президента) і 1000-2100 (від Кабміну).

Підвищення студентам, які навчаються відмінно, відбулося до 1208-2036 грн.

Види стипендій для студентів

Стипендія студента 2017 року може бути:

  • Академічна - мають право отримувати 40% учнів, у яких найвищі середні бали по сесіях і висока успішність. Списки формуються МОНом.
  • Соціальна - доступна сиротам; інвалідам 1-3 груп, дітям шахтарів, що залишилися сиротами у віці 18-23 років;
  • Президента України та Кабміну - відзначилися у навчанні; нараховується на підставі наказу.

А чи вистачає стипендії на місяць?

Види стипендій для студентів залежать від певних умов. На жаль, в Україні суми виплат навіть не перевищують рівня мінімальної заробітної плати, яка з 2017 року становить 3200 гривень і прожиткового мінімуму - 1426.

По суті, учень має ті ж витрати, що і будь-яка інша людина: харчування, одяг, покупка підручників, канцелярії, оплата курсів. Пощастить, якщо можна жити в гуртожитку і економити на оренді житла, в іншому випадку всі гроші можна витрачати на квартиру.

Проїзд додому теж платний, хоча студентський квиток дає 50% знижку. Реальні витрати на все складатимуть 4000-6000 гривень.

Деяким допомагає родина, деякі підробляють. Але всі потрапляють в ситуації, коли грошей просто немає.

Де взяти гроші, якщо стипендії мало?

Для вирішення всіх фінансових питань виплат держави буде в будь-якому випадку недостатньо, тоді варто розглянути питання позики.

Можна попросити у батьків, але більшість хоче бути самостійними і вже самі допомагати родичам. Знайомі можуть опинитися без грошей. Щоб йти в ломбард, потрібно закладати коштовності і техніку, але це, як правило, засуджується батьками, та й після потрібно шукати більш значну суму, щоб викупити майно.

Залишається один варіант - кредити студентам, тим більше що взяти їх в Україні зараз можна вигідно. Банки кредитують здебільшого осіб від 21 року з обов'язковим поданням документів про працевлаштування.

Кредит без довідок і поручителів у віці до 21 року можна легко взяти в онлайн-сервісі, наприклад MyCredit.

Переваги:

  • Позика від 100-3000 грн до 35 днів;
  • Найнижча комісія - 0,99%;
  • Без документів (тільки паспорт);
  • Гроші будуть зараховані вже через 20 хвилин.

Для зручності сервісом вже розроблена спеціальна програма (кредити студентам) - 1200 на 10 днів з переплатою всього 118 грн.

Кредит без довідок і поручителів в Майкредит оформляється просто: досить зайти на сайт, вибрати потрібну суму і термін, пройти реєстрацію. При собі потрібно мати тільки банківську карту і мобільний телефон. Підчас верифікації карти відбувається ідентифікація громадянина України, а тому без фактичного подання документів система сервісу отримує всю необхідну інформацію про клієнта. Підпис також ставиться в електронному вигляді і не потребує відвідування відділень.

Кредити видаються цілодобово, без початкових внесків і зі зручним способом погашення: онлайн, через термінали самообслуговування і каси банків-партнерів.

Знати, де можна взяти гроші в складній ситуації швидко і вигідно - важливо. Сервіс MyCredit став дуже популярним серед українців, особливо серед студентів, тому що в деяких випадках дозволяє навіть отримати кошти швидше, ніж якби їх прислали батьки