Вартість навчання у вузах Києва та Харкова

Навчання є необхідністю для кар'єрного зростання та отримання високої зарплати. Однак, диплом не виступає гарантією професійного успіху. Проте, ціни на освіту зростають. Чого варто очікувати батькам і студентам у 2017 році?

Вартість навчання у ВНЗ Києва та Харкова в середньому становить 15000 грн на рік для стаціонарної і 7500 - для заочної форм. Експерти відзначають, що в 2017 році збільшення відбулося приблизно на 15%, а це 1500-2000 грн на рік. Найбільш дорогими залишаються інститути Києва, проте чи є висока ціна гарантією якості і чи зможе вона «окупити» себе в перші роки роботи після випуску?

Варто проаналізувати вартість навчання в Україні, щоб оцінити, скільки доведеться витрачати на навчання. Крім того, важливо розуміти, скільки потрібно буде грошей студенту в місяць, адже студентське життя передбачає не тільки книги і підручники, а й багато інших додаткових витрат, з якими зустрічається будь-яка інша доросла людина.

Вилка вартості навчання в університетах Києва і Харкова

Київські, харківські ВНЗ вважаються лідируючими в Україні, і кожен рік випускають понад 20000 студентів. На прикладі таблиці, подивимося вартість навчання в інституті 3-х провідних спеціальностей:

Назва ВНЗ Денна форма навчання (грн /рік) Заочна форма навчання (грн /рік)
Медичні вузи
ХНМУ (Харківський національний медичний університет) 18000 нет
НФаУ (Національний фармацевтичний університет) 21500 14900
УАНМ (Київський медичний університет) 20100 13200
НМУ (Національний медичний університет імені О.О.Богомольця) 21900 11800
Юридичні вузи
Академія МВС (Національна академія внутрішніх справ України) 17300 7800
ІМВ (Інститут Міжнародних Відносин Київського Національного ун-ту ім.Т.Шевченка) 18600 14200
НЮУ (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) 19500 10900
КНУ (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) 18300 13600
КУіБГ (Київський університет імені Бориса Грінченка) 13800 7100
КиМУ (Київський міжнародний університет) 17100 11600
НаУКМА (Національний університет «Києво-Могилянська академія») 17860 12800
ХУВС (Харківський університет внутрішніх справ) 12600 8300
КУТЕП (Київський університет туризму, економіки і права) 14700 8800
Економічні вузи
КПІ (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) 12800 7400
ХПІ (Харківський політехнічний інститут) 9300 6800
НАУ (Національний авіаційний університет) 18700 11230
КНУТД (Київський національний університет технологій та дизайну) 16900 7150
ХНУ (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна) 11780 5100
ХНПУ (Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди) 9940 6175
ХГУ НУА Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія») 14300 7900
ХНАМГ (Харківська національна академія міського господарства) 8450 6750
КНТЕУ (Київський національний торговельно-економічний університет) 15830 7500
ХНАДУ (Харківський національний автомобільно-дорожній університет) 9550 6180
КНУКіМ (Київський національний університет культури і мистецтв) 12460 7010

Вартість дистанційного навчання практично така ж, як і заочного, проте практикується не у всіх навчальних закладах.

Що потрібно для вступу:

  • Атестат про повну загальну середню освіту;
  • Сертифікат ЗНО;
  • Паспорт та ІПН;
  • Військовий квиток для військовозобов'язаних.

Проте, на кого йти вчитися, потрібно думати заздалегідь. І хоча найбільш популярними залишаються спеціальності юристів, лікарів і економістів, попит на ринку праці на них з кожним роком падає. Відбувається це тому, що збільшується конкуренція, тому багато вузів відкривають непрофільні факультети. Наприклад, в Київському національному університеті культури і мистецтв можна вивчитися на економіста. Середня мінімальна зарплата випускника без досвіду робота складе при цьому всього 3500-4000 грн.

Провідними спеціальностями за рівнем зарплати залишаються програмісти, веб-розробники (від 8000-13000 грн). Затребуваними на ринку є технічні фахівці, архітектори, інженери, будівельники. І якщо багатьох може бентежити престиж таких професій, заробітна плата зможе тільки радувати. Крім того, такі фахівці завжди потрібні друзям, знайомим, сусідам, що вже забезпечує стабільний немаленький додатковий дохід.

І це все?

Крім оплати навчання, важливо враховувати такі витрати:

  • Житло;
  • Харчування;
  • Проїзд по місту і додому;
  • Підручники і канцелярія;
  • Одяг та взуття;
  • Курси та тренінги.

Переважно, витрати збільшуються, якщо дитина їде вчитися в інше місто, хоча студентський квиток дає право заощадити до 50% від вартості проїзду в громадському транспорті, електричках, потягах. Заощадити кілька тисяч можна, якщо випускник буде жити в гуртожитку і отримувати стипендію. В ідеалі - бюджетна форма за рахунок держави. Деяким категоріям громадян держава пропонує пільги на навчання (сироти, інваліди тощо), які крім стипендії отримують щомісячне утримання. Але якщо всі витрати «падають» на плечі батьків, найскладніше фінансово доведеться майбутнім лікарям - вартість навчання в медичних вузах України складає в середньому 21000 грн, а заочні (більш бюджетні) відділення є не на всіх факультетах. Це цілком логічно - про який професіоналізм медичного працівника можна говорити, якщо він вивчав матеріал тільки по книзі? А ось у фармацевтів все інакше - вартість навчання на фармацевта нижче, ніж, наприклад, на хірурга або кардіолога та передбачає можливість вчитися заочно, що дозволяє зменшити витрати.

Юристи і економісти можуть паралельно працювати і «заробляти» практику. «Скільки коштує життя студента в Києві?» можна дізнатися в статті.

Також можна спробувати отримати гранд на навчання. Оплата за грандом здійснюється за рахунок приватних фондів і визначається за результатами освітніх конкурсів, олімпіад. Деяким студентам, навчаючись в українських вузах, вдається виграти гранд на навчання в закордонних університетах, наприклад, Польщі чи Швейцарії, США або Англії. Правда, сертифікат частіше перекриває не всі 100% вартості, а близько 30-70%. Додатковими витратами будуть консульські збори, візи, авіаквитки. Проте такий варіант вважається більш перспективним.

Грошове питання

Якщо перспектива навчати дитину виявилася несподівано дорогою, завжди можна знайти вихід. Багато батьків не бояться і оформляють навчальний кредит, що дозволяє знизити фінансове навантаження на сімейний бюджет не на шкоду освіти дітей. І якщо банки перед видачею грошей вимагають документи, довідки про доходи, Майкредіт приймає рішення по заявці всього за 20 хвилин. Тут можна легко отримати кредит без довідок про доходи до 3000 грн, тому з MyCredit можна легко щомісяця оплачувати навчання. Якщо цікавлять інші варіанти кредитування, прочитайте статтю «Де взяти кредит студентам на навчання?».

Позика вже перестала бути чимось страшним і асоціюватися з «грошовою кабалою». Навчальний кредит давно практикується в Європі, а в Україні зайняти кошти можна з мінімальною переплатою. Єдиний аспект - позичальникам доведеться виступати батькам, так як, якщо ви будете укладати угоду з банком, мінімальний вік позичальника повинен бути 21 рік (наявність стабільного доходу обов'язково). Якщо ж бере гроші сам випускник, якому вже виповнилося 18 років, зробити це можливо тільки онлайн в Майкредіт.

Головні відмінності сервісу від будь-якого іншого банку:

  • Ніяких документів, крім паспорта та коду;
  • Без застав, поручителів і перших внесків;
  • Немає заборони кожному члену сім'ї взяти по 3000 гривень;
  • Можливість отримати кошти навіть вночі і в вихідний день.

Підіб'ємо підсумки

Звичайно, вартість семестру для кожної спеціальності відрізняється. Якщо в провідному харківському університеті сума складе 19000 гривень, в непрофільному університеті можна вивчитися всього за 5000 грн. Можна довго дискутувати про школу, статус викладачів, професорів, про те що, якщо дитина здатна, то проявить себе в будь-якому місці. Але чи варто це того, адже освіта - найвигідніша інвестиція, яка в майбутньому буде приносити дитині, як дохід, так і задоволення.