Як нас обманюють в супермаркетах?

kak-obmanyvajut-supermarkety

Питання, що робити і куди звертатися якщо обважили в магазині, часто задають ті, хто ретельно перевіряє покупки. Решта живуть спокійно і не витрачають нерви. Але цей підхід не годиться, якщо гроші не падають з неба.

Обважування в магазині вже давно став звичайним прийомом, що дозволяє нажитися на довірливому покупцеві власникам торгових точок. Саме їм, а не продавцям, як багато хто вважає. У порівнянні з цим, популярні схеми інтернет шахрайства виглядають не настільки загрозливо — вони не передбачають живого контакту афериста і жертви.

Майже безкоштовний сир і не в мишоловці?

Марія Степанівна, клієнтка MyCredit, розповідає: «Часто купую сир, ковбасу в кіосках переходів метро. Там дешевше. Одного разу вирішила перевірити вагу на кухонних вагах. Жахнулася. Замість 400 грамів сиру виявилося 320! Так скільки коштує сир? Ну, ось ... Що робити? Лаятися з продавцем?»

Ситуація Марії Степанівни типова. Афера полягає в продажу товару за заниженою вартістю. Це допомагає залучити значну кількість покупців. Ваги виставляються на +50, +100 грам. Дорогі продукти, як сир за ціною 200-300 грн за кілограм, з кожного клієнта приносять неврахований дохід. В кінці дня неврахованка діляться між учасниками злочинної схеми.

Цей сюжет наочно показує, як нас обманюють в магазинах. Якщо думаєте, що в супермаркетах справи йдуть краще, помиляєтеся: там свої прийоми. І вони набагато витонченішими, ніж в переходах метро. Товари з вичерпаним терміном придатності, які беруть участь в акціях; дорогі продукти, виставлені на рівні погляду, — лише квіточки.

Як обманюють касири в супермаркетах

  • «Ця акція закінчилася вчора». Спокусившись товаром зі знижкою, ви радісно закинули його в візок і пішли далі. Якщо покупок багато, чек не вивчаєте, ціни не звіряєте. Даремно. На касі часто акційний товар пробивають за повною ціною. Аргумент — закінчилася акція, цінник забули поміняти.
  • «Зайвий товар в чеку». Яскравий приклад того, як обманюють касири в супермаркетах. Насамперед співробітник сканує найдешевший товар, потім — решту. Якщо ви не вимагаєте чек, касир не закриває його, а скасовує всі позиції, крім першої. До неї додаються покупки чергового клієнта (майбутньої жертви).
  • «Саме вибилося». Класичний обман в супермаркетах, є варіацією попередньої схеми. Діє при масштабній купівлі однотипного товару. Наприклад, замість 4 шоколадних батончиків сканують 5. Якщо ви помітите махінації касирів, почуєте, що «воно саме», «глюк».

Як нас дурять в супермаркетах на вагу товару

Не тільки магазини грішать обвісом. Великі торгові центри обважують не менше. М'ясо, овочі, фрукти упаковуються і зважуються. На продуктах наклеєні стікери з ціною і вагою. Хто з нас перевіряє правильність інформації на наклейках? Подальші роз'яснення зайві.

Ще один спосіб — збільшення ваги за рахунок додавання рідини. Головні «герої» тут — морожені кальмари, креветки, риба. Нерідко свіжому м'ясу перед упаковкою також роблять «необхідні щеплення», накачуючи водою, яка дасть чистий прибуток недобросовісним підприємцям за рахунок простака-клієнта.

Як боротися з продовольчим шахрайством?

Куди звертатися якщо вас обдурили в кіоску чи магазині? Перш за все, лаятися ні з ким не варто — це марно.

  • Не виймайте товар, не відкривайте і не знімайте стікери.
  • Знайдіть чек.
  • Поверніться в магазин або торгову точку.
  • Повідомте продавцеві, що виявили обвіс.
  • Якщо «домовитися» не вдалося, вимагайте зустрічі з адміністратором або власником.
  • Напишіть заяву в Головне управління по захисту прав споживачів. Прикладіть до нього документи, що підтверджують покупку, — чек, опис, фото ваг з фактичною масою. Загалом, все, що допоможе вам відновити справедливість.

Вашу скаргу обов'язково розглянуть і допоможуть вирішити питання. Якщо через дії аферистів ви залишилися без грошей, фінансову допомогу на вигідних умовах можна отримати, звернувшись в MyCredit. При першому зверненні доступний кредит до 6 000 грн, в подальшому можна взяти до 12 000 грн. Для нових клієнтів передбачена спеціальну пропозицію — позика під 0,01%, при повторному зверненні кредитування здійснюється під 1,99%. Щоб заощадити, можна скористатися промокодом на знижку до 70% (шукайте в листах розсилки і соціальних мережах).