Яке покарання за несплату аліментів в Україні?

Люди зустрічаються, люди закохуються, одружуються... На жаль, буває й інша послідовність: люди розходяться, люди розлучаються, люди сперечаються через аліменти. Як вирішити суперечки мирно? Куди бігти за допомогою? Що робити, якщо колишня «половинка» погрожує посадити за несплату аліментів? Уникнути покарання — реально? Розберемося в цій статті!

Чим загрожує несплата аліментів згідно із Законом України?

З 2018 року покарання за заборгованість по аліментах посилилося. Відповідно до закону 2234-VIII, до надмірно «економного» батькові застосовуються суворі санкції: економічні, юридичні, психологічні. Порушникам навіть доводиться пожертвувати репутацій і опинитися в Єдиному реєстрі боржників.

Якщо батькові чи матері не вдалося погасити борг по аліментах вчасно, можливий арешт майна, кримінальна відповідальність, штраф і пеня до 50%! Вимагати належне колишня дружина (колишній чоловік) може не тільки за пару місяців. Згідно зі статтею 194 Сімейного кодексу України, стягнути аліменти можна за період до 3 років. Так що ухилятися від обов'язків — ідея програшна. Правильніше — знайти потрібну суму (зайняти, взяти кредит онлайн).

Додатково до санкцій додайте пеню! Вона, згідно з Постановою Верховного Суду України № 572/1762/15-ц, може накопичуватися як сніжний ком. У цього покарання за борг по аліментах є нюанси:

  • Нараховується за кожен місяць окремо.
  • Початок прострочення починається з першого дня наступного місяця.
  • Неважливо, великий борг чи ні, виплачувати слід частинами в розмірі обов'язкового відшкодування. В іншому випадку відсоток буде нараховуватися на невиплачену частину.

Адміністративне покарання за несплату аліментів

Коли справа доходить до проблем з аліментами, першої варто вивчити статтю 183 Кодексу про адміністративні порушення. У ній докладно описано, чим загрожує злісному неплатнику несплата аліментів в Україні. Але перш розберемося, кого таким вважати!

Згідно законодавству, неплатником вважається батько, який заборгував більше трьох обов'язкових виплат. Розберемо на реальну ситуацію: батько або мати виплачують замість належних 2000 грн — 500 грн. Невиплата накопичується, і через 5 місяців заборгованість складе 6 500 грн. Це більше трьох обов'язкових виплат, а значить порушнику виписується штраф. Висновок? Іноді вигідніше взяти гроші в борг та сплатити як годиться, ніж розбиратися з:

  • Внесенням до Єдиного реєстру боржників.
  • Штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних доходом мінімумів.
  • Обмеженням в праві користуватися зброєю, транспортним засобом, в праві займатися полюванням (покарання за злісне ухилення від сплати аліментів при простроченні понад 6 місяців).
  • Забороною на виїзд за кордон.
  • Звільненням з державної посади.

Для боржників «зі стажем» діють особливі покарання. Наприклад, якщо чоловік не платить аліменти 1 рік, то до суми штрафу додасться пеня 20%. За 2-й рік прострочення вона складе 30%, а за 3-й - 50%.

Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів

Через недбале ставлення до батьківства можна потрапити за ґрати. Це передбачено законами. Яка стаття загрожує за несплату аліментів в Україні? Стаття 164 Кримінального кодексу. Порушника можуть залучити до громадських робіт, заарештувати, позбавити волі до 2 років.

Правда, необхідно довести, що батько навмисно не виплачував покладене. При важкій хворобі або складних життєвих обставинах цілком реально уникнути кримінального покарання за несплату аліментів. Хоча досвідчені юристи не радять цього робити. Процес судових дебатів триває довго, а відсотки за прострочення нараховуються весь цей час.

Куди звертатися, якщо батько дитини не платить аліменти?

Батько не платить аліменти... Проблема звична і вирішується в суді! Матері дитини необхідно звернутися до судовому приставу і написати заяву на стягнення, а потім отримати рішення суду за спрощеною процедурою.

З отриманим документом слід звернутися до виконавчої служби. Там заведуть справу, і тоді наслідки несплати аліментів стануть неминучими. Для звернення до суду і виконавчу службу знадобиться пакет документів:

  • паспорт;
  • свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • ІПН;
  • свідоцтво про народження дитини.

Повний список краще уточнити безпосередньо на місці.

Як уникнути кримінального покарання неплатнику аліментів?

Адміністративне та кримінальне покарання за несплату аліментів в Україні стало суворіше. Але і його можна уникнути завдяки лазівкам в законі: послатися на стихійне лихо, хвороба, форс-мажор. Будуть потрібні сили, час на збір доказів, підтримка адвоката. Ресурси, що є не у всіх... Тому пам'ятаючи про те, яке максимальне покарання передбачено за несплату аліментів (читайте: який кримінальний термін), краще погасити заборгованість і не допускати появи нової.

В умовах браку часу та відсутність коштів, щоб не допустити покарання за борг по аліментах, скористайтеся фінансовою допомогою MyCredit. Сервіс ефективно виручить при фінансових негараздах завдяки таким перевагам:

  • Лояльність — 90% заявок отримують схвалення.
  • Технологічність: на сайті і в мобільному додатку можна дізнатися точну суму до повернення з урахуванням нарахованих відсотків.
  • Швидкість прийняття рішення — до 20 хвилин.
  • Триденний грейс-період, під час якого при простроченні не нараховується пеня.