Чи можуть посадити за несплату аліментів в Україні?

В даний час в нашій країні ведеться посилення заходів за несплату грошової підтримки дітям. Громадянин, який злісно ухиляються від виплат коштів на дитину (дітей), на законній підставі може бути притягнутий до відповідальності.

У світлі цього багатьох цікавить питання: чи можуть посадити за несплату аліментів в Україні? Відповідно до закону, за аліментну заборгованість загрожує притягнення до відповідальності на термін до двох років. Розмір необхідних до сплати коштів встановлюється судом в ході шлюборозлучних розглядів. Щоб привернути неплатника до відповідальності та навіть посадити за аліменти, потрібен факт звернення одержувача грошової допомоги (найчастіше це мати дітей) до суду з позовною заявою про стягнення грошових коштів. Згодом відповідно до позову виноситься ухвала.

Скільки потрібно не платити аліменти, щоб посадили?

З огляду на те, що в українських реаліях накопичені фінансові зобов'язання неможливо погасити з однієї зарплати, важливо розуміти, при якій заборгованості по аліментах можуть посадити. Щоб дійшло до серйозного розгляду, загальна сума заборгованості повинна перевищувати піврічний обсяг виплат. Але навіть в цьому випадку кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів не настане.

У той же час при поверхневому знайомстві з актуальним законодавством можна прийти до висновку, що ризик отримати умовний або реальний термін можна звести до мінімуму, якщо час від часу виплачувати дитині незначні суми. Але кримінальна відповідальність за аліменти може стати реальною для громадян, які намагаються приховати справжні доходи, навмисне не сповіщують виконавчу службу про перехід на інше місце роботи або про зміну місця проживання.

Підстави для виплати аліментів

Батько, який не проживає з дитиною, згідно з законом зобов'язаний щомісяця перераховувати на їїутримання не менше половини прожиткового мінімуму. Підставою для виплат є:

  • Наявність юридично значущих зв'язків між дитиною та батьком, який не виконує обов'язки по опіці. Йдеться про кровну спорідненість, підтверджених документами фактом усиновлення.
  • Вік дитини. Важливо: адміністративна та кримінальна відповідальність за несплату аліментів в Україні може наступити при невиконанні обов'язків як перед неповнолітніми, так і повнолітніми непрацездатними дітьми.
  • Рішення суду, нотаріально завірена домовленість батьків про «дитячі» виплати.

Наскільки великий шанс судових розглядів?

За умови ухилення посадити за борг по аліментах практично нереально, максимум можна отримати адміністративне покарання. Заява на ухильника подається до відділу внутрішніх справ за місцем проживання. У цьому випадку відкривається кримінальне провадження. В обов'язковому порядку передбачено досудове розслідування, після чого виробництво буде направлено до суду, де справа розглядається і виноситься вердикт.

Точно сказати, яким повинен бути борг по аліментах щоб посадили, не можна: це питання вирішується в індивідуальному порядку. Як покарання найчастіше ставлять штрафи, громадські або виправні роботи.

Як вирішити проблему з виплатою боргу?

Незважаючи на те, що у вітчизняній правовій практиці до цих пір існують невирішені питання щодо захисту прав неповнолітніх, погасити борг по аліментах все ж варто, щоб гарантувати своїй дитині все необхідне. У той же час в умовах карантинних реалій ніхто не застрахований від виникнення скрутного фінансового становища, при якому виплата боргу стає проблемною. І якщо від банку та знайомих допомоги чекати не доводиться, кращий варіант вирішення проблеми — оформити кредитну угоду.

Якщо ситуація з боргами по аліментами загрожує розглядом та є сумніви, чи можуть посадити за кредитні борги, зверніться в МФО. У деяких випадках це є єдино вірним кроком. У MyCredit у вас не зажадають підтвердження офіційного працевлаштування та не запитають про борги в інших компаніях. Можна на взаємовигідних умовах взяти кредит на картку і протягом півгодини надійде необхідна сума. Все, що потрібно для отримання екстреної фіндопомоги:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • карта будь-якого українського банку.

Рішення по заявкам приймається протягом 15-20 хвилин. Після схвалення заявки (в 90% випадків!) кошти зараховуються на рахунок та можуть використовуватися на будь-які потреби.

На завершення відзначимо: покарання за несплату аліментів вельми реальне, тому щоб уникнути серйозних фінансових неприємностей не відкладайте питання з виплатами. Пам'ятайте, що навіть у найскладнішій ситуації ви можете розраховувати на MyCredit.