Як повернути гроші, відправлені шахраєві

kak-vernut-dengi

Чи можна повернути гроші якщо перевів на рахунок шахрая? Питання здається не вартим уваги, поки сам не зіткнешся з неприємностями. Дистанційні покупки і перерахування коштів через мережу міцно увійшли в наше життя — це дійсно зручно. Але звичний комфорт пов'язаний з небезпекою різного роду інтернет шахрайства.

Аферисти регулярно придумують нові способи крадіжки грошей і з успіхом експлуатують старі. Люди часто бувають недбалими, забуваючи про те, що тисячі пройдисвітів тільки й думають, як залізти в чужий гаманець. Чи варто дивуватися тому, що все частіше і частіше в мережі задають питання, як повернути гроші відправлені на рахунок шахрая Приватбанк? Відразу обмовимося — повернути кровно нажите вдається далеко не завжди. Але спробувати варто.

Як повернути свої гроші?

  • Якщо втрата коштів пов'язана з процесом купівлі-продажу на OLX, SHAFA або аналогічному інтернет-майданчику, слід поскаржитися в адміністрацію. Вони зацікавлені в репутації і постараються допомогти.
  • Треба подзвонити в банк і повідомити про те, що трапилося. Причому краще на гарячій лінії дочекатися «живого» оператора. Також варто віднести в банк відповідну заяву. Слід розуміти, що банк за заявою не може повернути гроші скинуті шахраєві або повідомити його особисті дані. А ось заблокувати картку там можуть і повинні.
  • Заявити в кіберполіції. Зайдіть на їх сайт, заповніть форму. Це займе не багато часу, та відповідь вам дадуть оперативно. Кіберполіція займається не всіма видами порушень в мережі — дуже ймовірно, заяву переправлять в звичайну поліцію.
  • Негайно самостійно повідомити про шахрайство в інтернеті в місцеве відділення поліції.

Звичайно, звернення до органів не гарантують успіх. Прямо скажемо, багато що залежить від сумлінності конкретного співробітника банку або поліції. Проте випадків, коли вдається забрати гроші у інтернет шахраїв, а заодно і покарати їх, не так вже й мало. Окремої статті про кібершахрайство в Кримінальному Кодексі України немає, але ст. 190 охоплює всі види шахрайства, і термін там — до 12 років.

Все залежить від вас

Намагаючись повернути гроші перераховані шахраям, потрібно дотримуватися двох принципів:

  • Оперативність. Не втрачайте часу: поки ви будете роздумувати, як покарати інтернет шахрая і змусити повернути свої гроші, шанси на швидке вирішення проблеми почнуть стрімко зменшуватися. Іноді вдається призупинити перерахування коштів буквально в останній момент. Зазвичай це стосується операцій на майданчиках приватних оголошень.
  • Повнота інформації. У відділення банку або в поліцію потрібно надати максимум інформації: копії документів, зняті з сайту скріншоти оголошень ошуканців, скріншоти листування з ними, їх телефони та банківські дані, записи телефонних розмов. Чим повніше надані дані, тим менше приводів у недбайливого співробітника ухилитися від виконання своїх обов'язків, і, відповідно, тим вище шанси повернути гроші переведені на карту шахрая.

Запобігти легше, ніж боротися з наслідками

Повернути гроші з картки шахрая непросто. І навіть якщо це вдається зробити, чекати на повернення коштів доводиться довго. Але ж для того, щоб вас не обдурили шахраї, досить дотримуватися декількох правил.

  • Не купуйте у невідомих продавців товари за передоплатою. Це стосується покупок у фізичних осіб. Краще скористайтеся опцією «Безпечна покупка», якщо така є на торговому майданчику, або домовляйтеся про оплату післяплатою. До речі, надійний інтернет магазин завжди надає можливість оплатити товар при його отримання. Тверда вимога передоплати має насторожити.
  • Щоб не замислюватися про те, як повернути гроші відправлені шахраєві, ні за яких обставин не повідомляйте повну інформацію про картку — пін-код і код CVV.
  • Не надсилайте незнайомцю коди, надіслані з банку по SMS. Пам'ятайте, співробітники банку ніколи не будуть запитувати у вас по телефону коди, інформацію про ваших рахунках.

Як вийти з ситуації?

Ми розповіли вам, що робити якщо обдурили на гроші в інтернеті, і пояснили, як це зробити. Ну а якщо з вами трапилася така біда, якщо пройдисвіти залишили вас без засобів до існування, звертайтеся в MyCredit, ми допоможемо «дожити до зарплати» — видамо швидкий кредит під символічний відсоток (0,01%). Заявка буде схвалена протягом 20 хвилин.