Як списати борг за комунальні послуги: газ, електроенергію та воду?

Стабільно зростаючі тарифи на ЖКГ буквально душать населення, не залишаючи коштів на великі покупки, розваги. Після чергового подорожчання, коли вартість газу, вартість куба води, а також тарифи на електроенергію зросли на порядок, багато співгромадяни просто перестають платити за рахунками. Невеликій частині пощастило оформити державне субсидування, інші змушені економити на комунальних послугах. І все ж люди потрапляють до лав боржників, незважаючи на "затягнуті пояси".

У цій статті детально розглянемо, чи можуть списати борг по квартплаті, як вибратися з боргової ями, не позбувшись даху над головою.

Які законні способи списання боргу по послугах ЖКГ?

Законом прописані положення, як списати борг за комунальні послуги в повному обсязі:

  • Смерть власника житлової площі;
  • Ліквідація юридичної особи, яка є власником приміщення (магазину, офісу);
  • Списати борг за газ та інші комунікації при оформленні процедури банкрутства фізособи;
  • Списати борг за квартиру по закінченню терміну позовної давності з боку власника;
  • Списати борг за електроенергію, воду/газ в результаті визнання недієздатності господаря (важкі каліцтва, виробничі травми, серйозні захворювання, інвалідність, що призвело до втрати працездатності).

Дані методи дієві, якщо заборгованість накопичується більше 3-х річного періоду, і комунальники не пред'являли письмових претензій до громадянина.

Що буде, якщо просто не платити борги по комуналці?

Якщо списати борг по ЖКГ законним чином не вдалося, і його розмір невпинно зростає, вірогідним етапом буде судовий розгляд, в результаті якого - стягнення заборгованості за комунальні послуги в примусовому порядку. Крайній випадок - продаж квартири на аукціоні, надання замість житла, що класом нижче.

Однак керуючі компанії не завжди діють через судову систему. Вони можуть піти на мирову угоду з неплатником. Складається договір про реструктуризацію (щомісячні виплати на обумовлений термін).

Регулярні платежі не повинні перевищувати 25% доходу працюючих і 20% від пенсій (для пенсіонерів, людей, які отримують допомогу).

Немає грошей списати борг? Mycredit допоможе

Щоб почати вносити щомісячні внески та сплатити заборгованість з комунальних платежів, можна скористатися сервісом онлайн-кредитування Mycredit, який фінансує віддалено до 10 000 гривень. Оформити кредит за 15 хв може кожен повнолітній українець з будь-яким матеріальним становищем.

Подібні мікрофінансові організації дозволяють не допускати прострочень, не накопичувати боргові зобов'язання, а вирішувати виниклі труднощі відразу. Звертатися в Майкредіт можна неодноразово, за умови погашення попередньої позики. Це полегшує потік платіжок споживачів і допоможе впоратися з фінансовими навантаженнями.