Тарифи на електроенергію для населення в Україні. Вартість 1 квт в 2020 році

Електрика все ще залишається однією з найдорожчих комунальних послуг. Особливо це відчувають ті українці, які регулярно користуються бойлером, електричними обігрівачами і іншими пристосуваннями, які споживають багато енергії. У цій статті ми розібралися, яка актуальна ціна на електроенергію для населення в 2020 році і коли чекати підвищення тарифікації.

Скільки коштує 1 квт електроенергії, залежить від обсягу, що витрачається при споживанні (до 100 або більше кВт):

  • До 100 квт - 0,9 грн;
  • Більше - 1,68.

Сегмент є частково ринковим, тому вартість електроенергії в Україні для населення може незначно відрізнятися по регіонах (Одеса, Київ, Запоріжжя, Дніпро, Кривий Ріг).

В середньому оплата за електроенергію для сім'ї з 3-х чоловік, які проживають в однокімнатній квартирі в Києві, становить близько 350-450 грн, для приватного будинку - близько 500-1000.

Але якщо приміщення відрізано від центрального опалення і воно обігрівається за рахунок електронагрівачів, порахувати електроенергію слід інакше. Наявність електрокотла, теплої підлоги, водонагрівачів і т.п. збільшує суму до 1000-2000 грн, що робить вартість вата дуже високою, особливо якщо члени сім'ї отримують мінімальну пенсію (1712 грн) або зарплату (5000 грн).

Звичайно, площа житла прямо не впливає на підсумкову цифру в квитанції, але в провінційних містах, селищах і селах існують труднощі з підведенням до газопостачання домогосподарств, тому жителям доводиться ставити електрокотли та електрообігрівачі, що значно збільшує витрати. Якісно заощадити в даному випадку навряд чи вийде.

З 1 березня 2017 вартість електроенергії збільшилася на 25%

Останнє подорожчання електроенергії в Україні зареєстровано в березні 2017 року, коли ціна кіловата зросла на 25%. Нові тарифи на електроенергію в Україні для населення в 2020 році введені не були, проте почала діяти оновлена модель ринку електроенергії, що в подальшому може змінити правила оплати послуг посередників.

Діючі тарифи за електроенергію для населення в 2020 році

Актуальну вартість 1 квт електроенергії в Україні можна побачити в зведеній таблиці нижче:

Категорія Показники (кВт) Ціна кіловатта
Для житлових приміщень (в т.ч. і сільській місцевості) з електроплитами ≤ 100 0.90
>100 1,68
Житлові будинки (в т.ч. готельного типу, гуртожитку) з електроопалюванням ≤ 100 0.90
>100 1,68
Сім'ї де багато дітей або діти – прийомні, а також для дитячих будинків сімейного типу ≤ 100 0.90
>100 1,68
При розрахунку загальними засобами (створення юр. особи, ЖЕКа) 1,68
При розрахунку загальними засобами (створення юр. особи, ЖЕКа) Гуртожитки 0,90

Як бачимо, існує 2 показника, які можуть застосовуватися в тому чи іншому випадку. Питання в тому, чому ціна збільшується після спожитих 100 кВт і чому саме після цієї цифри, залишається відкритим. Навіть повністю припинивши перегляд телевізора і не користуючись енерговитратними електроприладами, іноді обмежитися зазначеним лімітом не виходить.

Можна пробувати економити при переході на менш енергоємні прилади - енергозберігаючі або світлодіодні лампочки, LED-телевізори, техніку з класу енергоспоживання «А» і «А +». Також варіант встановити двотарифний лічильник (коли день і ніч вважаються за різними коефіцієнтами), вартість якого від 500 до 3500 грн. В цілому можна заощадити до 50%.

Чи очікує нас нове підвищення тарифів на світло?

Що стосується тенденцій, уряд країни анонсував підвищення тарифу на світло до 2021 року. Фахівці прогнозують, що новий тариф за електроенергію підніметься на 20-30% від поточного. Так, ціна за 1 квт електроенергії може коштувати 1,08-1,17 грн.

Скільки доведеться платити?

Спробуємо спрогнозувати приблизні показники, виходячи з даних, озвучених уповноваженими представниками влади.

Категорія Підвищення
промисловість 10-20%
населення 10-30%

Подорожчання буде відбуватися поетапно, як в минулий раз, щоб створити більш м'які умови впровадження нововведень. Однак, як не старайся, факт залишається фактом - потрібно платити більше. Пропонуємо порахувати приблизні витрати середньостатистичної української сім'ї, використовуючи "стандартний набір" приладів і обсяг ват, що поглинається ними:

  • Бойлер - 210;
  • Мікрохвильова піч - 5;
  • Пральна машинка - 25;
  • Ноутбук - 10;
  • Праска - 1,5;
  • Холодильник - 40;
  • Телевізор - 7,5;
  • Пилосос - 4;
  • Фен - 12,5.

В середньому отримуємо 310,5 кВт, за які доведеться заплатити близько п'ятисот гривень. А при обліку поступового збільшення прайса сума буде тільки рости. Звичайно, її можна знизити на 15-30%, якщо навчитися серйозно економити електрику в будинку.

Підіб'ємо підсумки

Близько половини тисячі обійдеться тільки світло, а якщо врахувати вартість холодної і гарячої води, опалення, вартість газу. Так, підсумкова сума платіжки досягає 3000 - 4000 за квартиру 60 кв.м. в опалювальний сезон. Мінімалка, яка сьогодні дорівнює 5000 гривень банально не покриє таких жорстких витрат (читайте також "Яка мінімальна зарплата в Україні"). Ігнорувати квитанції не можна - відключать електрику. Тому необхідно задуматися, де шукати гроші, щоб не потрапити в ряди боржників.

Коли самі не справляєтеся з потоком витрат, можна легко отримати споживчий кредит через інтернет, наприклад, в MyCredit - сервісі екстреного онлайн-кредитування. Компанія є однією з провідних кредитних організацій в країні і вже завоювала довіру понад 250 тис. українців. Щодня в Майкредіт успішно звертаються за швидкою допомогою тисячі користувачів, які залишаються постійними клієнтами даної платформи.

Звичайно, для оплати рахунків можна звернутися за позикою до родичів або взяти кредит в банку, але грошей у знайомих може не виявитися, а відвідування банківських відділень займуть багато часу.

У Майкредіт процедура оформлення займає 15 хвилин, після чого кошти будуть автоматично зараховані на персональну банківську картку. Для отримання фінансів достатньо заповнити міні-анкету на сайті, вказавши ПІБ позичальника, мобільний номер телефону і номер картки будь-якого українського банку. Після успішної реєстрації та верифікації картки клієнту відкривається доступ в особистий кабінеті, де доступна інформація по кредиту і оплаті.

Взяти кошти можна з 18 років, без довідки про доходи, поручителів, заставного майна. Уже при першому запиті доступно 6 000, при повторних - 12000. Цього напевно вистачить погасити заборгованість і вчасно оплатити послуги.