Нові види шахрайства з банківськими картками: гроші не проходять через технічну помилку

MyCredit попереджає: в Україні стають все більш поширеним інтернет-шахрайство з банківськими картками. Довірливі користувачі втрачають не тільки власні накопичення, а й кредитні гроші, залишаючись без засобів до існування та з боргами.

У цій публікації ми розповімо, які нові види шахрайства з банківськими картками з'явилися останнім часом, та що потрібно робити, щоб захистити себе й свої активи.

Шахрайство з банківською карткою: проста схема обману

Практично всі шахрайські схеми й операції з банківськими картками розігрують так, щоб отримати повні дані «пластика». Незважаючи на попередження банків, багато українців охоче повідомляють незнайомцям номер картки, термін її дії та CVV-код, якщо не бачать очевидного «розводу».

«Я вирішила продати кросівки, зробила оголошення на популярному сайті, — розповідає постійна клієнтка MyCredit Ірина. — За пару годин зателефонувало кілька людей, одна дівчина була особливо наполегливою. Сказала, що готова зробити переказ через інтернет-банкінг, попросила номер кредитки. Я навіть не подумала, що це може бути шахрайство з номером банківської картки та продиктувала 16 цифр.

Через 10 хвилин мені подзвонили «з банку», сказали, що гроші не проходять через технічну помилку. Сумнівів не виникло, і я продиктувала всі дані — навіть секретний CVV-код. Рахунок «обчистили» буквально за хвилину, і потім довелося довго з'ясовувати, як повернути гроші, зняті шахраями з банківської картки».

Дзвінки шахраїв з банку одержувачам соцвиплат

Ще одне нове шахрайство з банківськими картками по телефону придумали нещодавно для пенсіонерів, студентів, молодих мам, інвалідів та всіх, хто отримує субсидії від держави. Шахраїв, яким не вдається дізнатися повні реквізити, влаштовують разові надходження — навіть якщо це 200-300 гривень.

Постійний користувач MyCredit Анатолій розповідає: «Я багато чув про те, що телефонні шахраї знімають гроші з банківських карток, але не думав, що стану їх жертвою. Пару тижнів тому мені подзвонив дуже жвавий чоловік та сказав, що ПриватБанк ніяк не може нарахувати надбавку до пенсії через якийсь внутрішній збій. Я відмовився продиктувати номер та тризначний код, тому мені відправили смс з номером. Потім виявилося, що шахраї з моєю допомогою зняли в банкоматі гроші без карти (послуга «Екстрені гроші»). Добре, що там було лише 250 гривень».

Як захистити свої гроші? Роз'яснює кредитний експерт MyCredit Катерина Колечко

В умовах, коли гроші «йдуть» в онлайн, інтернет-шахрайство з банківськими картками стає новою реальністю. Пам'ятаючи про те, що схеми інтернет шахрайства постійно ускладнюються, команда MyCredit робить все можливе для забезпечення інформаційної безпеки користувачів.

Ми щорічно проходимо міжнародну сертифікацію PCI DSS, розроблену платіжними системами VISA та MasterCard. Наявність даного сертифіката є світовим гарантом безпеки даних платіжних карток та виконаних по них транзакцій. Але всі ці зусилля можуть виявитися марними, якщо клієнти, які отримали гроші онлайн на картку, виявляють надмірну довірливість, що загрожує втратою грошових коштів — як особистих, так і взятих в кредит.

Щоб телефонні способи шахрайства з банківськими картками не стали причиною втрати грошей, потрібно слідувати простим рекомендаціям:

  • Не передавайте повні реквізити платіжної картки, в тому числі банківським службовцям. Тризначний CVC/CVV-код, вказаний на звороті пластикового носія, має право знати тільки власник — винятків у цьому правилі немає і бути не може. Якщо пластиковий носій вийде з ладу у зв'язку з закінченням терміну дії або з технічних причин, необхідно звернутися у відділення. Номери банківських карт шахраїв відстежити складно, й якщо ви повідомите їм свої платіжні дані, то, найімовірніше, попрощаєтеся з грошима.
  • Не повідомляйте третім особам пін-код та коди з смс-повідомлень, призначені для підтвердження банківських операцій. Використовуйте пін, який не має очевидної прив'язці до вашої картки (наприклад, останні чотири цифри) або персональних даних (дата, рік народження), і ні в якому разі не записуйте його на носіях, які можуть потрапити в руки зловмисників.
  • Співпрацюйте з надійними фінустановами. Кредитні шахрайства найчастіше відбуваються на сайтах-одноденках, які використовуються тільки для збору персональних даних та подальшого крадіжки грошей з карток. Якщо виникають сумніви, вимагайте від кредитора пред'явити повну правову інформацію, включаючи ліцензію на ведення господарської діяльності та зразок договору позики.

Якщо ви стали жертвою аферистів, складіть заяву в поліцію про шахрайство з банківською карткою в Україні й напишіть скаргу власникам сайтів, на яких розміщували оголошення. Вийшло вчасно розпізнати обман? Уточніть в мережі, куди звертатися й повідомляти про шахраїв з банківськими картками, щоб захистити себе і своїх близьких від прикрих помилок.

Бережіть себе та свої гроші!