Покарання за несплату податків в Україні

nakazanije-za-neuplatu-nalogov

Платити чи ухилитися? Таке питання задають собі українці на порозі фіскальної служби, коли загрожує покарання за ухилення від сплати податків. Згідно статистистиці Генеральної прокуратури України, вибір часто падає на другий варіант. За перші 6 місяців 2020 року зареєстровано 480 кримінальних правопорушень. Це значить, що 480 раз українці й українки змушені були боятися штрафів та арешту майна. Багато хто говорить, що не знали, чим загрожує несплата податку за машину, нерухомість та інше майно.

Чи варто економія таких жертв? Чи не вигідніше взяти кредит, але розрахуватися вчасно? Розберемося в статті!

Покарання за несплату ЄСВ

ЄСВ, єдиний соціальний внесок, це обов'язковий платіж для всіх підприємців. До 2017 року його можна було не платити за відсутності прибутку. Таким чином функціонували «сплячі» ФОП. Але зміна в законодавстві зобов'язало бізнесменів віддавати 22% від мінімальної зарплати в будь-якому випадку. Особи, які пропустили зміни повз вуха, стали отримувати сповіщення з сумами недоїмки за кілька місяців і років. Нагадаємо, невнесення ЄСВ веде до нарахування пені 0,1% в день і нарахування в 20% від суми боргу! Передбачені й додаткові покарання:

  • Потрібно стягнення за відсутність звітності, порушення документації.
  • Неплатників можуть притягнути до кримінальної відповідальності відповідно до Закону №2464.

Так що перш ніж почати бізнес, варто підготуватися: дізнатися суму ЄСВ, який єдиний податок сплачує ФОП, яку відповідальність несе. Також зверніть увагу: Кабмін прийняв новий закон, що дозволяє списати борги по ЄСВ за період з 2017 до 2020 року! Для списання потрібно довести відсутність доходу за всі три роки.

Покарання за несплату єдиного податку 2 групи

Покарання за ухилення від податків — проблема всіх підприємців. І «єдинники», суб'єкти, які обрали спрощену систему обліку, не виняток. Платники поділяються на три групи, і для кожної передбачені санкції. Для бізнесменів I і II групи вони такі:

  • Штраф в 50% від ставки.
  • Пеня за кожний день запізнення.
  • «Єдинників» з боргом понад 6 місяців примусово переводять на загальну систему. Це покарання за ухилення від сплати податків найбільш підступне, адже людина може і не підозрювати про нові зобов'язання.

Покарання за несплату єдиного податку 3 групи

Для єдинників III групи у фіскальної служби теж уготований «несподіваний» переклад на загальну систему, пеня і штрафи:

  • 10% від ставки при заборгованості до 30 днів.
  • 20% від ставки при заборгованості понад місяць.

Нерідко підлеглі горе-бізнесменів переживають, що загрожує за несплату податків фізичній особі. В даному випадку нічого. Але трапляються й інші ситуації.

Чим загрожує несплата транспортного податку за машину?

Згідно законодавству України, громадяни, які купили легковий автомобіль певної марки, зобов'язані внести платіж в казну. Звичайно, власникам авто часів СРСР можна розслабитися. А тим, чиє авто коштує більше 375 мінімальних зарплат, доведеться розщедриться на 25 000 грн. Ось чим загрожує несплата транспортного податку:

  • Штраф: 10% від ставки в перші 30 днів прострочення, 20% при затримці більше 30 днів.
  • Пеня.

Чим загрожує несплата податку на землю?

Фізичні особи додатково платять також за земельну ділянку або ділянки. Розмір виплати складе від 1 до 3% від вартості майна. Трохи, але невчасна оплата тягне за собою нарахування грошового стягнення. Чим загрожує несплата податку за землю, запам'ятати легко. Характер вимог аналогічний санкцій до власників авто.

Покарання за несплату податків з боку орендодавців

Квартира в оренду — ще одна стаття витрат для фізичних осіб. Відповідно закону, орендодавець зобов'язаний самостійно звітувати про отриманий прибуток і перераховувати в скарбницю 18% від неї. Також до виплати додається військовий збір. Чи загрожує несплата податку за яку здають квартиру двома видами стягнень:

  • За незаконну здачу житла.
  • За несвоєчасну подачу декларації.

Справа може не обмежиться адміністративними санкціями. Кримінальне покарання за несплату податків фізичних осіб згідно зі статтею 212 Кримінального кодексу України дійсно. Санкції стосуються всіх видів порушень.

Але не варто боятися! З фінансової негаразди допоможе вибратися MyCredit. Сервіс надає грошову допомогу всім, кому потрібен кредит терміново. MyCredit вигідно відрізняє від інших МФО:

  • Технологічність: зручний сайт, онлайн-калькулятор, особистий кабінет.
  • Висока швидкість прийняття рішення — до 20 хвилин.
  • Лояльність. Допомога надається українцям від 18 до 70 років в режимі 24/7.
  • Мінімум вимог. Якщо ви дізналися, чим загрожує несплата податків фізичній особі в Україні і хочете швидше уникнути проблем, потрібно просто подати заявку.
  • Вигода: акції, знижки, грейс-період, протягом якого не нараховується пеня за прострочений платіж.