Чи можуть забрати квартиру за комунальні борги ЖКГ?

Сьогодні більшості населення відомо, що в разі несвоєчасної оплати на підставі чинного закону цілком реально забрати приватизовану та неприватизовану квартиру за комунальні борги. Перш ніж прийняти остаточне рішення про конфіскацію житла, квартиронаймачу обов'язково пропонується закрити виплати по ЖКГ.

Які заходи вживаються щодо неплатників?

У разі, якщо громадянин своєчасно не оплачує за опалення, світло та воду, то йому загрожує спочатку відключення, а після — і конфіскація житла, але це в самому крайньому випадку. Яким же чином здійснюється дана процедура?

Перш ніж забрати квартиру за борги по комунальним послугам, робляться певні кроки. Боржнику в першу чергу пропонується внести плату, використовуючи кошти та інші цінності. Якщо таких немає, то стягнення проводиться за рахунок дорогого майна — побутової техніки, транспортного засобу або інших цінних речей, реалізувавши які можна отримати максимально кількість грошових коштів. У більшості ситуацій арешт квартири за комунальні борги (ЖКГ) може бути скасований тільки за рахунок таких крайніх заходів.

Для конфіскації нерухомості постачальник житлово-комунальних послуг звертається до суду з позовною заявою на певного громадянина. Щоб ініціювати конфіскацію і виселити з квартири за борги по квартплаті ЖКГ, досить відповідного рішення судового засідання.

За яких умов конфіскація нерухомості неможлива

Слід знати, що згідно законодавства виселення з квартири за комунальні борги можливо не завжди. Варто пам'ятати і те, що якщо в даному приміщенні постійно проживають люди, які мають інвалідність, та обставина з описом майна значною мірою ускладнюється.

Крім цього, якщо в будинку або квартирі прописані та на постійній основі перебувають малолітні діти, які не досягли повноліття, то виключно тільки після остаточного узгодження з органами опіки та піклування житло можна буде виставляти на торги. Відповідно забрати квартиру за борги по комуналці (ЖКГ) вийде тільки після остаточного підтвердження органами опіки, що після реалізації діти будуть гарантовано забезпечені іншим місцем для постійного проживання.

Безперечно, стягнення заборгованості по комунальним платежам шляхом продажу — не найкращий варіант вирішення гострого питання. Як показує практика, конфіскація є крайнім варіантом розвитку подій, до якого вдаються рідко. Однак, якщо ваша житлоплоща планується виставлятися на аукціон, то слід подумати про те, як сплатити заборгованість по комунальним платежам в максимально стислі терміни. Дуже важливо постаратися оплатити комуналку ще до того, як ваша нерухомість буде продана. В іншому випадку повернення житла стане практично неможливим.

Чи можливо звільнитися від боргу за комуналку без судового процесу?

Незважаючи на те, що втратити квартиру за борги ЖКГ реально, практично на будь-якому з етапів існує можливість залагодити питання по сплаті. Боржник може укласти мирову угоду з кредитором за домовленістю. За умови, якщо позовну заяву ще не подано, то слід використовувати право на реструктуризацію, тобто розстрочення заборгованості.

Реструктуризація вартості комунальних послуг передбачає обов'язкові виплати за ЖКГ, а саме:

  • водопостачання;
  • газопостачання;
  • теплопостачання;
  • електроенергія;
  • квартплата;
  • вивезення побутового сміття.

Розстрочка платежів рівномірно розподілена на заздалегідь обумовлений термін. Отже, ліквідація несплати регулюється відповідно до чинного законодавства. З урахуванням того, що відібрати квартиру за борги по квартплаті законно, якщо сума заборгованості перевищує 20 (двадцять) розмірів мінімальної заробітної плати, реструктуризація є відмінним варіантом виходу зі складної ситуації.

Для грамотного оформлення розстрочки в обов'язковому порядку потрібне укладення договору з постачальниками житлово-комунальних послуг, згідно з яким щомісяця буде здійснюватися постійне погашення боргів. Крім цього, обов'язкова своєчасна оплата поточних платежів за комунальні послуги.

Для зручності надається можливість взяти швидкий кредит в МФО. Лояльне ставлення до позичальників забезпечує видачу грошей громадянам України в 90% заявок. У MyCredit кошти можуть отримати студенти, безробітні, пенсіонери, громадяни без офіційного працевлаштування. Крім цього, боржники банків та інщих МФО також можуть взяти гроші в борг без тривалих очікувань. Для цього необхідно мати мінімум документів (паспорт, ІПН) і номер особистої картки будь-якого банку. Рішення про схвалення позики займе не більше 20 хвилин.