Медична реформа в Україні 2018. Що потрібно знати?

У 2018 році в сфері медицини в Україні відбулося багато позитивних змін. Тепер у кожного українця буде свій лікар, звернутися до якого можна незалежно від адреси реєстрації, а частину ліків можна буде отримати безкоштовно. Повністю нова медична реформа Супрун буде закінчена в 2020 році, але деякі зміни вже можна «випробувати».

Які недоліки були в старій системі:

  • Великі черги на прийом;
  • Відмова від консультації, якщо пацієнт звернувся не за місцем реєстрації;
  • Практично кожен платив добровільний благодійний внесок на рахунок лікарні;
  • Усі ліки купувалися самостійно.

Що буде змінено:

  • Звернутися до лікарні можна незалежно від прописки;
  • Кожен сам вибирає сімейного лікаря, з яким підписується договір;
  • Фіксуються ціни на медичні послуги терапевта в рік і платити потрібно одноразово;
  • За договором частину ліків можна взяти безкоштовно - список безкоштовних ліків в Україні ми зібрали для вас в окремій статті;
  • Онлайн можна записатися на прийом, отримати доступ до своєї історії хвороби, подивитися рецепт.

Як потрапити на прийом до лікаря?

По-перше, повинен бути складений договір з доктором (терапевтом). Процедура прийому пацієнтів залишається такою як і раніше: можна прийти на прийом і постояти в черзі. А можна попередньо зателефонувати доктору і узгодити час.

"Швидкої допомоги" не буде?

Швидка допомога залишається, але послуги її стануть вибірковими. Медична реформа швидка допомога полягає в наступному: приїжджати доктора будуть тільки на екстрені виклики (наприклад, ДТП). А ось на приступ серця або підвищення температури, лікарі можуть законно не приїхати.

Реформи щодо страхової медицини

Медична реформа в Україні 2018 вводить основи страхової медицини. Повне впровадження відбуватиметься поетапно протягом трьох років. На першому етапі кожен українець за рахунок держави може отримати безкоштовне лікування (той самий договір з сімейним лікарем).

Що робити, якщо грошей на лікування немає?

Поки можна скористатися тільки безкоштовними послугами терапевтів та педіатрів, за інші медичні послуги, наприклад, за обстеження, по факту, доведеться платити. А похід до лікаря плюс обстеження може обійтися в 2 000 грн і вище. Якщо таких витрат ви не очікували, а зарплата вже витрачена, не бійтеся оформити кредит в Майкредіт. Сервіс видає кошти на будь-які потреби, тому гроші на лікування може отримати кожен.