Як стати на облік в центр зайнятості (біржу праці) в Україні?

Допомогу із пошуком роботи здійснює бюро зайнятості для населення (ЦЗН), яке спрямоване як на пошук відповідного місця, так і на перекваліфікацію, стимулювання відкриття приватного підприємництва.

Згідно з національним законодавством стати на облік в центрі зайнятості можуть громадяни:

  • Працездатного віку, які не мають засобів до існування через відсутність місця роботи;
  • Інвалідам, які отримують соціальну допомогу з бюджету;
  • Підлітки до 16-річного віку, яких звільнили у зв'язку із закриттям провадження;
  • Випускники коледжів, технікумів, університетів, що мають спеціалізацію після навчання через держпослуги.

Стати в центр зайнятості на облік після звільнення реально за місцем проживання, тобто дозволяється зареєструватися не за місцем прописки.

Розглянемо деталі, як стати на біржу праці після звільнення за угодою сторін, які передбачені терміни та які документи потрібні, щоб стати в центр зайнятості населення по безробіттю в Україні.

Які потрібні документи щоб стати на біржу праці в Україні?

Отже, документи, що необхідні для взяття на облік в центр зайнятості в Україні:

  • Цивільний паспорт або ID-картка;
  • Ідентифікаційний код платника податків;
  • Трудова книжка або г/п договір;
  • Освітні сертифікати (атестати, свідоцтва, дипломи, курси);
  • Військовий квиток (для чоловіків);
  • Довідка про доходи з останнього місця роботи (на вимогу провідного спеціаліста);
  • Завести розрахунковий рахунок в банку.

Стати на облік в центр зайнятості в Україні без прописки можливо, особливо це стосується внутрішньо переміщених осіб. У таких випадках відбувається постановка на облік в центр зайнятості з тимчасової реєстрації на підконтрольній території.

Варто бути готовим пред'явити додаткову інформацію. Наприклад, медичний висновок, дані з реєстру, довідки з соцзахисту і т. д.

Ці документи потрібні для постановки на облік до Фонду зайнятості. На підставі них буде заведена персональна картка, в якій буде складено графік відвідувань і консультаційних зустрічей.

В який термін потрібно стати на біржу праці в Україні?

Якщо вивчити правила оформлення, то певний термін постановки в них не зафіксований. Так, постановка в центр зайнятості при звільненні за угодою сторін проводиться вже на наступний день. Також відбувається постановка в центр зайнятості при звільненні за власним бажанням.

А ось постановка на облік в службу зайнятості при скороченні передбачає обов'язкову виплату підприємством вихідної допомоги в розмірі одного окладу.

Як бачите, встати на облік в службу зайнятості не складно. Однак складнощі можуть виникнути, якщо оформляється повторна постановка на облік в центр зайнятості Україна. Ще раз зареєструватися можна, якщо призначені виплати клієнт отримував менше, ніж 360 днів протягом двох років після первинного звернення.

Скільки можна стояти на біржі праці в Україні?

Умови реєстрації чітко обумовлюють, на який період можна стати на біржу зайнятості:

  • Річний - підходить для більшості людей;
  • Дворічний - для пенсіонерів, яким залишилося 2 роки до пенсійного віку;
  • Дев'ятимісячний - для тих, хто звільнився за власним бажанням без поважної причини, або за згодою сторін;
  • Піврічний - для молодого покоління, що закінчили середні та вищі навчальні заклади або вимушених переселенців.

Слід з'ясувати, скільки грошей платять на біржі праці за цей період. На кінцеву суму впливають наступні параметри:

  • Накопичений стаж;
  • Трудовий стаж за останній рік;
  • Сума середньої зарплати за рік;
  • Причина відходу із займаної посади.

Так, до 2-х років роботи - 50% від заробітної плати; 2-6 років – 55%; 6-10 - 60%; від 10 років і більше - 70%. Перші три місяці виплати проводяться в обумовленому обсязі, наступні 90 днів - на 80% від неї, а решта - 70.

Якщо говорити конкретно, мінімальна допомога по безробіттю становить 610 грн / міс, а максимальний показник - трохи більше 8000. Скільки отримаєте особисто Ви - питання індивідуальне та розраховується по-різному.

Що робити, якщо допомоги не вистачає?

Якщо державної підтримки не вистачає на задоволення потреб, хорошим варіантом вирішення ситуації є сервіс онлайн-кредитування MyCredit, який відомий своїм ліберальним ставленням до позичальників і високим рівнем сервісу.

Щоб взяти кредит за 15 хв, необхідно правильно заповнити онлайн-заявку на сайті, і верифікувати банківську картку, на яку незабаром будуть зараховані кошти.

Перша позика до 6000 грн - безвідсоткова, а наступні дозволяють користувачеві стати учасником програми лояльності, яка розширює клієнтські можливості, включаючи автоматичне схвалення і збільшення ліміту до 12 тисяч.

Завдяки демократичності Майкредіт приймають 9 із 10 заявок, тому кредитують всі категорії українців: студентів, пенсіонерів, людей з невеликим окладом, без офіційного працевлаштування. Отримати кредит безробітним тут простіше, ніж в банківських структурах і аналогічних кредитних організаціях.