Як дізнатися заборгованість по комунальним платежам в Україні?

У 2020, щоб перевірити заборгованість за квартиру, не потрібно йти на пошту або чекати листоношу. Завдяки онлайн-технологіями процедура відбувається автономно і без зайвих нервів. Щоб дізнатися борг за квартиру за адресою в Україні, зайдіть в мережу і пару раз натисніть кнопку миші. Сервіс незамінний для зайнятих українців, у яких немає часу на відвідування інстанцій.

Єдиний реєстр: як перевірити себе

З 5 жовтня 2016 в Україні працює Єдиний реєстр боржників. Це база даних в режимі реального часу дозволяє дізнатися заборгованість за квартиру по комуналці за адресою онлайн через інтернет.

Державний реєстр зберігає дані про фізичних і юридичних осіб. Міністерство юстиції України у відкриту повідомляє про те, що перед суб'єктом розпочато виконавче провадження. Перед цим порушники отримують повістку в суд.

Щоб дізнатися суму боргу за квартиру по особовому рахунку онлайн через інтернет, дотримуйтесь простої інструкції:

  • Зайдіть на офіційний сайт Міністерства юстиції України.
  • Виберіть тип боржника: фізична або юридична особа.
  • Введіть необхідну інформацію, натисніть «Пошук». Обов'язкові поля для фізичної особи: прізвище, ім'я, реєстраційний номер облікової картки платника податків. Для юридичної особи: найменування, ідентифікаційний код юрособи.
  • При заповненні даних введіть категорію стягнення — перевірка заборгованості по комунальних платежах.
  • Якщо людина або підприємство в базі, то в таблиці відобразиться виконавець стягнення і як з ним зв'язатися, що важливо при бажанні якнайшвидше усунути конфлікт.

Інформація про боржника виключається з Єдиного реєстру після того, як стягнення заборгованості по комунальним платежам буде задоволено.

Чому перевірка важлива?

Неплатникам ЖКП можуть заборонити виїзд за кордон, передавати майно у власність іншої людини, обмежити право на керування транспортом. Також складнощі виникнуть при купівлі або продажу нерухомості. Тому, наважуючись зробити нотаріальну угоду або виїхати у відпустку, бажано дізнатися заборгованість по комунальним платежам за адресою через інтернет.

Наслідки ухилення від сплати

Якщо сума боргу КУ перевищує 10 мінімальних зарплат, то до неплатника застосовують екстрені заходи. За законодавством України ЖЕК має право подати на громадянина до суду. Суддя вирішує арешт майна без судового засідання і присутності боку відповідача.

Часто люди дізнаються про акт конфіскації під час візиту представника держструктури з документом на арешт. При цьому наявність маленьких дітей в сім'ї, економічні кризи в країні ніяк не впливають на рішення суду. Тому, щоб уникнути «незручних» ситуацій, краще заздалегідь перевірити борг за квартиру по комунальним платежам.

Поліція забирає цінні речі — авто, побутову техніку, коштовності, землю. Після офіційного арешту рухомого та нерухомого майна борг можна повернути. Якщо по закінченню виправного терміну нічого не змінилося, речі продаються на аукціоні.

Заборгованість по ЖКГ — загальна проблема

Заборгованість перед комунальними службами — проблема, з якою за даними Державної служби статистики стикається 25% населення України. Пояснюється ситуація стрімким зростанням тарифів і одночасним зниженням рівня платоспроможності громадян.

Основна категорія людей, які не справляються з виплатами — безробітні, молоді мами, студенти, пенсіонери. Їм складніше за все знайти кошти на КУ, особливо, в опалювальний сезон. Тому дізнатися борг по комунальних платежах — половина успіху. Не менш важливе питання, як оплатити заборгованість по комунальним платежам в термін.

Як виплатити борги по ЖКГ?

Проблему можна вирішити кількома способами:

  • Відпрацювати боргові зобов'язання. Якщо будинок належить до ОСББ, зверніться до глави з пропозицією своїх послуг (прибирання прибудинкової території і під'їзду, ремонт ліфтів) в обмін на компенсацію заборгованості.
  • Взяти кредит онлайн в небанківських кредитних організаціях. Наприклад, компанія MyCredit надає фінансову допомогу без прихованих нарахувань — сума до виплати доступна в особистому кабінеті. Сервіс працює 24 на 7, а також у вихідні та свята. Для отримання позики потрібно паспорт, ІПН і 5 хвилин часу. Через 20 хвилин після проходження реєстрації кошти прийдуть на банківську карту.
  • Попросити гроші в борг у друзів або родичів. Близькі люди завжди на вашому боці і не залишать в біді в важкі періоди життя.

Відкладати борги не варто. Рано чи пізно ситуацію доведеться вирішувати. Тому, перше, що потрібно зробити — подивитися заборгованість за квартиру по комуналці, оцінивши ступінь проблеми. Друге — вибрати зручний варіант погашення, який позбавить від боргів ЖКГ і допоможе видихнути з полегшенням.