Як сплатити борг за електроенергію?

За останні декілька років ціни на комунальні послуги збільшилися, торкнулося це і електричної енергії. Рахунки за світло приходять немаленькі і платити їх може не всі. Але які є варіанти, щоб швидко знайти гроші і що робити, якщо вже з'явився борг?

На відміну від газу, світло витрачається кожного місяця практично однаково. Середня оплата електроенергії за місяць в Київської області за квартиру площею 50 кв м з врахуванням мешкання 2-х чоловік складає близько 200-350 грн. Якщо йдеться про заміський будинок, заплатити за електроенергію потрібно буде в 2-3 рази більше. А якщо замість газу використовувати електрику, рахунок може складати до 3000 грн. (до 200 кв м приміщення). Понизити вживання електроенергії в квартирі в квартирі можна за рахунок не використання деяких приладів, які споживають більш всього енергію:

  • Мікрохвильові печі;
  • Чайники;
  • Дрібна побутова техніка (мультіварки, кухонні комбайни і тому подібне);
  • Бойлери для нагрівання води і насоси;

Велика побутова техніка (переважно нові моделі), тобто холодильники, пральні машини відносяться до низького класу вжитку енергії (класи «А» і «А+») і в експлуатації виходять дешево. Використовувати прилади для економії електроенергії класу «А» і «А+» - реальна можливість заощадити.

Розстрочити оплату боргу

Заборгованість за електроенергію можна спробувати розбити на частини. Розглянемо на прикладі жителів Києва, які обслуговуються в Київенерго, яким пропонується укласти Угоду про розстрочку (передбачено Правилами користування електричної енергії для населення).

Борг за електроенергію можна «розбити», уклавши Угоду про розстрочку. Для цього слід зібрати пакет документів (паспорт громадянина України, ІНН, кількість прописаних осіб в приміщенні, довідку про доходи кожного з членів сім'ї, оригінали і копії трудових книжок всіх працевлаштованих членів сім'ї (якщо немає, вказати дохід)). Якщо звертається не власник житла, звернення можливе лише за дорученням, завіреним у нотаріуса.

Для оформлення Угоди слід внести 30% оплати від суми заборгованості, а після оплата за електроенергію буде чітко по графіку. У випадку, якщо допускається прострочка, можуть відключити від світла без попередження.

Але якщо 30% від потрібної суми немає чи ні можливості зібрати весь пакет документів, якими варіантами можна скористатися?

Позичити гроші у родичів і друзів

Сплатити штраф за електроенергію, позичивши грошей у знайомих – хороший варіант, але ніколи не можна бути впевненим, що засоби можуть виявитися під рукою або їх зажадають повернути в будь-який незручний час. Крім того, потрібної суми може не бути в повному об'ємі і пошуки затягнутися ще на деякий час.

Взяти кредит в банку

Якщо рахунок, щоб сплатити за світло дуже великий (3 і більше тисяч гривень), варто подумати про те, щоб узяти кредит в банку. Звичайно, це зручно – позичити гроші на вигідних умовах і сплатити всі рахунки, але зверніть увагу на негативні сторони:

  • Документів потрібно зібрати стільки ж, скільки і для укладення Договору;
  • Оформлення може затягнутися на декілька днів;
  • У позиці можуть відмовити;
  • Кредит без довідки про доходи в банку отримати практично неможливо, особливо готівкою;
  • Великі відсотки (переплата може складати 1,5-3 рази).

Взяти в Майкредит

Останній варіант – мікрокредитування, коли гроші позичити можна прямо в Інтернеті. Останні декілька років українці можуть просто подати онлайн заявку не виходячи з будинку і отримати гроші на карту вже через 20 хвилин. Одним з таких сервісів є МайКредит, де без проблем можна отримати до 3000 грн. при першому зверненні і до 10000 – при наступних.

Переваги кредитування:

  • Жодних документів, окрім паспорта і коду;
  • Прийняття рішення по заявці не більше 15-20 хвилин;
  • Мінімальна вірогідність відмови;
  • Кредитна історія практично не впливає на ухвалення рішення;
  • Одна з наймінімальніших комісій в Україні – від 0,04%.

Поради на майбутнє

Потрібно планувати сімейний бюджет з врахуванням витрат на оплату комуналки, хоча це і складно, зважаючи на різкі стрибки цін. Можна, звичайно, спробувати економити:

  • Отримати субсидію;
  • Зменшити вжиток енергії;
  • Використовувати не ресурсоємні прилади.

Але якщо прострочка вже є, і державні служби вимагають гроші, переживати не варто. Швидко закрити борг можна, якщо оформити заявку на кредит в Інтернеті. Сума 1000-10000 грн. буде сповна вистачить, щоб закрити прострочку повністю або внести по можливості ті самі 30%, необхідні для підписання угоди на розстрочку.