За які борги можуть позбавити водійських прав?

Сьогодні в Україні багато громадян мають заборгованість за кредитами, аліментами, податковими та комунальними платежами. Для багатьох автовласників питання, за які борги позбавлятимуть водійських прав, є актуальним, оскільки в рамках боротьби зі злісними неплатниками у Верховній Раді вирішили змінити законодавство та відбирати у боржників водійські посвідчення.

За які борги можуть позбавити водійських прав?

У 2018 році в Україні прийняли закон № 7277 «Про посилення відповідальності за несплату аліментів», згідно з яким вирішили тимчасово позбавляти боржників прав на управління автотранспортом. Покарання за несплату аліментів для батьків, що протягом шести місяців ухиляються від виплати грошей, застосовується в разі, якщо сукупна заборгованість більше суми за чотири місяці. Сьогодні на розгляді у ВР знаходиться законопроект, який дозволить державним виконавцям забирати права за борги по ЖКГ.

Хто може позбавити водійських прав?

Щоб позбавили водійських прав за борги, повинні виконуватися умови:

  • в законному порядку встановлено розмір аліментів;
  • виконавче провадження повинно бути ініційовано позивачем, при цьому необхідно документально підтвердити, що аліменти не виплачувалися понад шість місяців, а сума боргу дорівнює еквіваленту чотиримісячних виплат.

Щоб не втратити права, слід погасити аліменти, в іншому випадку державні виконавці на підставі рішення суду направлять сповіщення в структури МВС для внесення даних до реєстру про те, що посвідчення є недійсним.

Кого не можна позбавити водійського посвідчення?

Перш ніж обговорювати, за які борги можуть позбавити водійських прав, слід точно розуміти, до кого цю норму закону можна застосувати. Згідно з законодавством України не можна позбавити посвідчення на керування транспортними засобами:

  • інвалідів I або II другої групи, якщо автомобіль є спеціалізованим засобом пересування;
  • опікунів дітей-інвалідів;
  • громадян, які перебувають на дійсній військовій службі;
  • осіб, які мають право на відстрочку платежів;
  • громадян, для яких авто є єдиним легальним джерелом заробітку.

Чи будуть позбавляти прав за борги по позиках?

Питання про те, чи будуть позбавляти прав за борги по кредитах, не врегульовано законодавством. Сьогодні покаранням за несплату за споживчими позиками в банку або МФО є пені та штрафні санкції, по іпотеці — накладення арешту і продаж нерухомості, за заставними кредитними договорами до поручителя або гаранта можуть пред'являтися певні вимоги в рамках закону. Тому на питання, чи можуть позбавити прав за борги по кредиту, даємо негативну відповідь.

Що можуть банки?

Позичальнику варто розуміти, що потрібно погашати позику або домовлятися з кредитором про реструктуризацію заборгованості або надання кредитних канікул. В іншому випадку банк має право:

  • нагадувати про заборгованість за допомогою телефонних дзвінків та смс-повідомлень;
  • надсилати листи на адресу боржника;
  • приходити за місцем проживання й просити сусідів (без розголошення банківської таємниці), щоб поінформували позичальника про необхідність зв'язатися з кредитором;
  • передати позов про стягнення заборгованості в суд.

Всі дії, не передбачені договором, є незаконними. Тому якщо позика передана колекторам, які загрожують звільнити за борги по кредитах, слід розуміти, що на це не варто реагувати.

Що робити, якщо платити нічим?

Якщо боржник потрапив в складну ситуацію й не може внести щомісячний платіж або виплатити аліменти, слід знати, як не позбутися прав за борги. Найшвидший і найбільш вигідний спосіб вирішити проблему — звернутися в МФО MyCredit.

Компанія допомагає клієнтам у вирішенні фінансових питань та пропонує взяти кредит онлайн в розмірі від 100 до 12000 грн (при першому зверненні до 6000 грн) на термін до одного місяця. Позики видаються без відмови (в 9 випадках з 10) особам з поганою кредитною історією, боржникам банків, тимчасово безробітним та іншим категоріям населення.

Для оформлення заявки досить вказати в формі на сайті паспортні дані, ІПН, номер банківської карти та контактний телефон. Після перевірки скорингової системою гроші через 20 хвилин зарахують на рахунок.