Виплати допомоги матерям одиначкам в Україні в 2020 році

Самостійно виховувати підростаюче покоління - завдання не з легких. Вимагає не тільки величезну кількість сил, а й серйозних фінансових витрат. За останні 18 років число одиноких мам виросло в 20 (!) разів. Сьогодні в нашій країні зафіксовано понад 600 тисяч таких. Жахлива статистика, погодьтеся. Половина з них навмисне не записують пап, щоб скористатися допоміжними преференціями, заступництвом. Держава, в свою чергу, допомагає неповним сімейним групам: грошима, знижками, квотами і т.д.

Люди часто плутають дві різні ситуації:

  • отримують аліменти від колишнього подружжя, зареєстрованих офіційних батьків;
  • не мають записів про батька чоловічої статі в документі про народження.

Насправді це два взаємовиключних поняття. Перший тип має на увазі наявність тата, навіть якщо він не проживає з дружиною. Наступний же виключає його існування, принаймні документально (в свідоцтві позначений прочерк замість імені). Їм нікому спрямовувати аліментний позов, тому органи соц. захисту беруть на себе цю турботу.

Ми розберемося, які бувають грошові виплати матерям одиначкам в Україні, в якому обсязі грошові допомоги покладені матерям одиначкам в 2020 році і на що їх буде достатньо.

Закон України про виплати матерям одиначкам

Законодавство чітко регламентує, які компенсації покладаються особам названої категорії. Закон України "Про державну допомогу родинам з дітьми" обумовлює, хто є споживачем фінансування:

  • Які не перебувають в шлюбі, в свідоцтві відсутня графа про одного з опікунів;
  • Усиновителі без партнерів;
  • Законного батька позбавили батьківських прав;
  • Після смерті другого опікуна, при цьому не була оформлена пенсія по втраті годувальника.

При вступі в подружній шлюб, жінка "втрачає" своє становище тільки в тому випадку, якщо новий чоловік усиновить її наявних дітей. Якщо ні, отримання соціальних виплат залишається незмінним до фіксованого терміну. Щомісячні грошові виплати покладені матері одиночці в Україні в 2020 році до повного повноліття і дієздатності вихованця. Також надаються пільги на місця в освітні установі, додатковий тиждень відпустки, неможливість звільнення з офіційного місця працевлаштування.

Важливо розуміти: чоловік також оформляє статус при аналогічних обставинах і може розраховувати на рівні привілеї.

Яка допомога належить працюючим і непрацюючим матерям одиначкам?

Соціальні виплати допомоги на дітей працюючим і непрацюючим матерям одиначкам в Україні в 2020 році залежать від віку неповнолітніх: ранній, шкільний, дорослий. Варто відзначити, що після досягнення 18-ти субсидування продовжується до 23-х при навчанні у ВНЗ, технікумі, коледжі на денній формі.

Які ще виплати отримує мати одиначка після пологів:

  • Виплати вагітним (декретні, на пологи);
  • Фінанси по догляду до 3-х років (щомісяця);
  • Також одноразову допомогу отримує мати одиначка в Україні при народженні дитини в розмірі трохи більше десяти тисяч.

Дитяча допомога на дитину непрацюючим матерям одиначкам передбачаються у вигляді регулярної допомоги. Також є можливість стати на облік в Центр зайнятості та отримувати по безробіттю. Одноразова підтримка доступна при зверненні до місцевих органів влади з відповідною заявою. При особливих обставинах пропонують такі підвиди субсидій:

Для їх оформлення доведеться звернутися в УПСЗН за фактом реєстрації, надавши документи за списком і вимогу фахівця. Вас попросять принести свідоцтва про народження, відомості про доходи, про склад і т.д.

Розмір допомоги матері одиначки

Тепер ближче до чисел. Скільки становить дитяча допомогу матері одиначці в Україні в 2020 році? Як вже говорилося вище, залежить від вікових показників. Регулярна дитяча щомісячна допомога матерям одиначкам в Україні в 2020 становить:

  • 0-6 – 1859 грн;
  • 6-18 – 2318 грн;
  • 18-23 – 2197 грн.

А ось одноразову допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами непрацюючим матерям одиначкам - приблизно 10 000 гривень.

За затвердженим урядом країни планом, розмір щомісячної дитячої допомоги для матері одиначки в Україні виросте до грудня поточного року:

  • Від нуля до шести - 1921;
  • З семи до вісімнадцяти- 2395;
  • Від дев'ятнадцяти до двадцяти трьох (для студентів-очників) - 2270.

Разом з цим, стане вище пенсія для багатодітних матерів та інші соціальні дотації.

На що вам вистачить дитячих виплат на дитину?

У кожного виховуючого встановлена своя сума, скільки грошей потрібно на дитину в місяць, але ми спробуємо підрахувати на що вистачить грошей, що виділяються.

Отже, середньомісячні витрати на одного неповнолітнього:

  • Продукти харчування - 2 000;
  • Гуртки, розвиваючі секції - 400;
  • Ліки - 300;
  • Одяг - від 200;
  • Канцелярські прилади (шкільне приладдя) - 100.

Як бачите, мінімум на проживання потрібно 3 000 гривень, що вже перевищує величину бюджетного сприяння. Зрозуміло, що є ще зарплата, але велика її частка йде на оплату комуналки, великі розтрати. Припустимо, з базовими витратами ви так-сяк справляєтеся, але що робити, коли має бути дорога покупка, а відкладених коштів немає?

Звичайно, можна взяти кредит. Але готуйтеся, що не кожна кредитна компанія схвалює позики малозабезпеченим. Щоб не витрачати час на пошуки такої, майте на увазі сервіс онлайн-кредитування MyCredit, де оформити позику на картку за 15 хвилин можуть всі (пенсіонери, студенти, з маленькою зарплатою), адже відсоток схвалення заявок тут вище 90%.

Завдяки цілодобовій роботі і кваліфікованим менеджерам, зрозумілій інформації на сайті і безлічі програм лояльності для постійних користувачів - це найзручніша платформа мікрокредитування.