ТОП схеми банківського шахрайства

Практично кожен українець зараз є клієнтом банку і власником особистої картки: отримує зарплату, стипендію, пенсію або інші виплати. На жаль, шахрайство в цій сфері розвивається шаленими темпами. Варіанти отримання коштів незаконним шляхом удосконалюються постійно, і якщо кілька років тому достатньо було не розголошувати конфіденційну інформацію, і особливо CVV-код стороннім, то тепер цього мало. Ми підготували статтю про те, як діють банківські шахраї і яке буває шахрайство з банківськими картками.

  • Обман по телефону. Дзвонить нібито менеджер банку і в телефонній розмові, розповідають власнику, що його дані стали доступні аферистам, просять назвати номер, секретний код і т.д. Кошти безслідно зникають і знайти винних дуже складно.
  • Ресурси, схожі на сайти фінансових компаній, торговельних майданчиків, оренди. Ви вносите персональні дані картки, вводите паролі і ключі доступу до мобільних додатків - і вони виявляються в нечесних руках.
  • Віддалений доступ. Шахраї представляються співробітниками банку, пропонують встановити програму віддаленого доступу на ваш смартфон. Після установки зловмисники господарюють у вашому пристрої.
  • «Безпечний» рахунок. Безпрограшний варіант - попередження про небезпеку. І їм злочинці користуються із задоволенням. Нібито працівник банку повідомляє, що ваш рахунок заблоковано або з нього намагаються зняти всю суму. Вам необхідно терміново перевести кошти на «резервний» рахунок, з якого ви не отримаєте їх назад вже ніколи.

Шахрайства з банківськими картками

Поширений в наш час вид обману, і скільки б не розповідали про нього користувачі, все одно багато хто попадається на гачок аферистів.

  • «Картка заблокована банком». Таке повідомлення точно отримували багато з нас. Тільки одні спокійно видаляють його і блокують номер, а інші - негайно передзвонюють, потрапивши в пастку. Як правило, потім слід прохання підійти до банкомату і провести маніпуляції з карткою.
  • Ще один поширений варіант схеми банківського шахрайства - помилково перевели велику суму або нарахуй бонуси, якими ви можете оплатити частину покупки.
  • Просте банківське шахрайство - пропозиція в супермаркеті оплатити ваші покупки карткою, а ви цю суму повернете готівкою. В результаті з'ясовується, що картка, якою розплачувався добра людина в черзі, була вкрадена, а ви станете співучасником злочину.

Види обману з банкоматами

Банківські шахрайства та афери з фінансами, на жаль, нерідке явище.

Вам можуть розповісти, що на ваш рахунок переведена певна сума, наприклад, соціальна допомога під час карантину. Щоб отримати її, потрібно «розблокувати» картку. Після маніпуляцій в банкоматі виявляється, що гроші зайшли не на ваш рахунок, а попливли до обманщиків.

Ще один варіант - обман при купівлі/продажу. Зазвичай шахраї працюють в парі: один «купує», домовляючись про суму, а інший - телефонує покупцеві як співробітник служби безпеки і говорить про те, що сума (яку він, звичайно ж, заздалегідь знає) повинна впасти на картку, але для цього потрібно «підтвердження» в банкоматі. В результаті жертва переводить на рахунок шахраїв свої гроші.

Зміна пін-коду. Досить поширений вид шахрайства. Він здійснюється через дзвінки шахраїв з банку. Дзвонить “співробітник” і повідомляє про злом картки. Радить терміново змінити пін-код в банкоматі, слідуючи його інструкціями. В результаті вся сума з картки жертви виявляється на рахунку афериста.

Як обманюють через мобільний банкінг?

Сучасний світ важко уявити без смартфонів, а мобільний банкінг вже настільки увійшов в наше повсякденне життя, що ми не уявляємо, як обходилися без нього раніше і використовуємо частіше, ніж кредит онлайн на картку. Всі дії з фінансами можна зробити прямо в телефоні: оплатити покупки, комунальні платежі, поповнити мобільний. Інформація про поповнення рахунку і зняття коштів приходить у вигляді смс-оповіщення. Дуже зручно! Але... якщо не знати про шахрайство в банках.

Як це відбувається. Наприклад, ви робите продаж в інтернеті. При спілкуванні потенційний покупець запитує номер картки, (а номер мобільного, до якого часто прив'язана картка, йому вже відомий), потім заявляє, що він - юрособа, і вам як фізособі потрібно смс-підтвердження від банку. Як тільки ви назвете код з повідомлення, кошти з вашої картки зникнуть. У цьому випадку використовують схему відновлення пароля, а продавець навіть не розуміє, що це шахрайство з мобільним банком, і повідомляє код.

Що робити, щоб не попастися на гачок зловмисників?

Якщо ви стали жертвою аферистів, слід терміново повідомити про шахрайство в альфа банк або на гарячу лінію будь-якого іншого банку, клієнтом якого ви є. Для цього прийдіть до відділення і заповніть зразок претензії і заяви в банк про шахрайство.

Щоб не попастися на шахрайство в банку, радимо дотримуватися правил:

  • До вашого основного номеру прив'язані важливі ресурси? Краще вказувати в соцмережах інший номер.
  • У телефонному режимі можна називати тільки номер картки. Ніяких термінів дії і кодів безпеки!
  • Вам телефонує представник фінустанови і пропонує назвати пін-код або секретний код? Негайно припиніть дзвінок і зверніться на гарячу лінію свого банку, щоб повідомити про шахрайство банків.
  • Якщо ви розумієте, що вам дзвонять аферисти - повідомте про шахраїв в альфа банк.

Важливо знати про різні способи шахрайства, про те, як "банки" обманюють людей, щоб, опинившись в подібній ситуації, правильно відреагувати і не дати заволодіти вашими грошима нечесним шляхом.