Вартість навчання в медичних вузах і коледжах України

«На кого йти вчитися?» - важливе питання для кожного випускника. І якщо спеціальності юристів, програмістів, архітекторів і дизайнерів витісняють один одного з ринку, медична спеціальність залишається завжди престижною. Скільки коштує вивчитися на лікаря в Україні в 2020?

Навчання у вищому навчальному закладі в Україні коштує недешево. Найдорожчими вважаються столичні ВНЗ, які конкурують з іншими не тільки за ціною, але і за якістю навчання, перспективами випускників. Але одним з найбільш дорогих залишається навчання в медичному вузі. Причому ТОП-10 кращих університетів знаходяться не тільки в Києві, а й в інших містах: Тернополі, Вінниці, Дніпрі.

Зарплата лікаря в державній лікарні невисока - близько 5000-7000 гривень, в приватних клініках, природно, вона вище, але вимагає великого досвіду роботи та великої практики. Виходить, навчання в медичному інституті - не гарантія високих доходів в майбутньому, тому що кар'єра буде довгою і складною: спочатку кілька років вузівської підготовки, потім інтернатура, практика, безкоштовні стажування і тільки після цього можна отримати хорошу пропозицію про роботу. Особливо складно випускникам бюджету - ці фахівці змушені вирушати на роботу в сільські або районні лікарні, які знаходяться далеко від будинку, та й цікавою практики очікувати не варто.

Вартість навчання в медичних вузах України

Багато хто вважає, що зарубіжна освіта не може бути порівняна з українською. Звичайно, рівень підготовки викладання в інших країнах набагато вище, але стосується це в основному технічної складової: студентам взмозі надати дороге обладнання, лабораторії для дослідів. Крім того, іноземні дослідницькі заходи часто інвестуються за рахунок держави і прагнуть залучити молоде покоління фахівців. В Україні ж такі заходи практично не проходять, і викладачі змушені власними силами організувати щось корисне для учнів.

Медичне навчання в основному передбачає тільки стаціонарну форму навчання. Це логічно, тому що в іншому випадку підіймалося б питання про якість роботи лікаря, який 5-6 років навчання проходив матеріал тільки по книгах. Фармацевтам пощастило більше - ця спеціальність передбачає заочну форму, та вартість навчання в медичному інституті на фармацевта менше. Також існує і вечірнє навчання, але не у всіх навчальних закладах, а в основному у коледжах. Коледжі здійснюють довузівську підготовку і в принципі випускають вже готових фахівців, готових приступити до роботи медсестри, медбрата або акушера. Випускники коледжів вже знають як здійснити першу допомогу людині, тим не менш, не володіють тими глибокими знаннями, як студенти університетів.

На прикладі таблиці розглянемо, яка вартість навчання в медичних вузах в Україні.

Назва ВУЗу Факультети Вартість навчання
Запорізький медичний університет Лікувальна справа, фармація, лабароторна діагностика, педіатрія, технологія парфумерно-косметичних засобів, стоматологія 12 080-37 440
Одеський медичний університет Медицина, стоматологія, фармація, психологія, педіатрія 28 240-39 760
Харківський медичний університет Медицина, медсестринство, стоматологія, фармація, психологія, педіатрія, технологія медичної діагностики, лабораторна діагностика, соціальна робота, лікувальна справа 23 000-42 000
Київський медичний університет Медицина, стоматологія, фармація 29 500-38 000
Полтавський медичний університет Стоматологія, медсестринство, медицина 8 067-15 960
Вінницький медичний університет Фармація, стоматологія, медицина, медична стоматологія 31 600-42 440
Львівський медичний університет Медицина, педіатрія, стоматологія, фармація, медсестринство 23 600-49 640
Дніпропетровський медичний університет Стоматологія, медицина, фармація 50 816

Бюджетна форма дозволить заощадити майже 100 тисяч гривень, однак бюджетних місць не більше 20-30% на факультеті і конкурс занадто високий. Державне замовлення здійснюється на область і оплачується за рахунок Міністерства охорони здоров'я України. Після отримання диплома випускник зобов'язаний приступити до практики там, куди його направить держава.

Як бачимо, вартість навчання в медичних ВУЗах України різна. Найдорожчим залишається стоматологічний факультет. Студенти під час навчання вивчають такі дисципліни як фізіологія, хімія, епідеміологія, хірургія, кардіологія, а також факультативні предмети - соціологію, економічну теорію, історію і т.п.

Вартість навчання в медичних коледжах України

Лікар повинен володіти глибокими знаннями в області біології, хімії, генетики, анатомії, психології. Для вивчення матеріалів потрібно витратити багато часу, а деякі абітурієнти, що поступають на 1-й курс, просто вражають своїми знаннями, тому рівень конкуренції дуже високий. Тим, хто вже відразу після 9 класу хоче почати навчання і знає, яка висока вартість навчання в медичному інституті, слід розглянути варіант вступу в коледж. Базова основа знань буде чудовою платформою для підготовки до вступних іспитів та збільшенням шансів потрапити на бюджет. Студенти коледжів зараховуються на підставі результатів ЗНО та можуть навчатися за денною, заочною та вечірньою формами. Коледжі засновані на базі університетів і дають дійсно хорошу підготовку і знання.

Якщо вже зрозуміло, яка ціна навчання в медичних вузах, подивимося, яка вона в коледжах.

Назва коледжу Факультети Вартість навчання
Херсонський медичний коледж Лікувальна справа, медсестринство, стоматологія, акушерство, лабораторна діагностика, фармація 6800
Миколаївський базовий медичний коледж Медицина, акушерство, лікувальна справа, сестринська справа, стоматологія 4200
Бердянський медичний коледж Фармація, медсестринство, охорона здоров'я 7560
Криворізький медичний коледж Сестринська справа, лікувальна справа, акушерська справа, медико-профілактична справа, лабораторна діагностика, фармація 7600

В коледж також можна вступити на бюджет, так як держава зацікавлена в молодих фахівцях і готовий фінансувати їх навчання.

Підіб'ємо підсумки

Вибирати в який університет дешевше вступити слід зважливо. Одна справа, коли можна заощадити батькам на гуртожитку з нормальними умовами замість того, щоб арендувати квартиру. Інша справа, коли можна економити на навчанні. Адже мова йде про його якість, рівень підготовки викладачів і майбутню кар'єру дитини.

Вартість навчання в медичних вузах може виявитися просто не по кишені. У більшості випадків на навчання слід відкладати гроші, але навчання того варто, тому що це - перспектива. Тому економити тут не можна і якщо грошей не вистачає, можна взяти навчальний кредит. Але в банку позику призведе до ще більшої переплати, та й немає гарантії, що банк надасть швидко кредит без довідок про доходи, а вступна компанія триває 1-2 місяці і з формою навчання слід визначатися швидко.

Тому щоб бути впевненим, краще звернутися в онлайн-сервіс, наприклад, MyCredit.

Тут оформити заявку на кредит можна в будь-який час доби і з упевненістю в тому, що гроші будуть отримані. Позика до 3000 грн дозволить щомісяця вносити плату за навчання і головне, що переплата буде мінімальна - всього 0,99% в день. А якщо гроші бере сам студент, можна скористатися зниженою комісією - 0,84% в день, для цього достатньо буде надати студентський квиток.

Переваги кредитування:

  • Заявку можна оформити в будь-який час доби;
  • Мінімальний вік позичальника - 18 років;
  • Досить мати тільки паспорт і код;
  • Гроші перераховуються на карту протягом 20 хвилин;
  • Без відвідування відділень і офісів;
  • Підпис в договорі ставиться в електронному вигляді;
  • Ні заборони отримати кошти в борг відразу декільком членам сім'ї, що може збільшити суму в кілька разів.