Скільки платить єдиний податок ФОП 1,2,3 групи в Україні?

Стягнення частини дивідендів — це цивільна відповідальність для всіх працюючих людей країни, включаючи бізнесменів, держслужбовців та інших. Періодичні відрахування мають різну тарифікацію: відштовхується від форми зареєстрованої комерції. Законодавство встановило: податок сплачують підприємці в двох можливих варіаціях - загальна та спрощенка. У цій статті розберемося, скільки сплачує підприємець на єдиному податку державі, скільки податків сплачує приватний підприємець за працівника в Україні та інші важливі деталі в державному механізмі.

Так, тариф, за яким платить єдиний податок ФОП 1 група становить 192,10 гривень. А ось оплата єдиного податку з вересня 2020 року на 2 групи становить 1100 грн в зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати до 5000 грн. Скільки платити єдиний податок 3 групі в Україні - 3% плюс ПДВ або просто 5 відсотків від сумарного доходу підприємства.

Які нововведення в 2019 році?

Вартість єдиного податку в Україні в процентному еквіваленті не змінилася за поточний рік, але змінився її числовий показник, оскільки безпосередньо залежить від:

  • Прожиткового рівня;
  • Встановленого мінімального порогу зарплати.

Тому цього року коштує єдиний податок ІП в Україні вище, ніж у минулому.

Наразі складає єдиний податок для ПП в Україні за першою категорією - 10% ПМ, тобто 210,2 грн. А скільки платити єдиний податок ФОП 2 групи - 20% МЗ, а саме 1100 грн. Остання підгрупа залишилася без будь-яких змін, бо не залежить від вищезазначених стандартів, а розраховується виключно від прибутку.

Як бачите, норми не перемінилися. Єдине, це нова числова ознака. Вона може рости і, відповідно, регулярно міняти кінцеву суму, хоча технологія для ФОП залишається колишньою.

Також за останні роки значно спростили внески ЄСВ (єдиного соціального збору), об'єднавши всі страхові виплати в одну. Тепер обов'язково вносити 918 грн для всіх. За кожного офіційно оформленого співробітника потрібно платити єдиний податок до Пенсійного Фонду.

Групи платників єдиного податку

Грошовий оборот у ФОП різний, тому кожен обирає підходящий варіант персонально, щоб не мати збитку. Ознайомтеся з параметрами в таблиці нижче.

Річний ліміт прибутку, грн Максимальна кількість найнятих співробітників Опис Практичні приклади
Перша До 300 тис Заборонене наймання Продаж, госп діяльність. Не використовує найманих робітників Точка на торговій площі, майстер на годину, перукар, ремонт взуття
Друга 1,5 млн Не більше 10 Госпдіяльність з надання послуг, ресторанне госп-во, продаж та/або виробництво сировини Ресторан, цех, що виробляють продукцію
Третя 5 млн Не обмежена Юр особи будь-якої форми права Ювелірна справа, ріелторська контора

Між підгрупами спостерігаються явні відмінності. По-перше, в допустимому обсязі найманого персоналу. По-друге, межі на виручку. По-третє, масштаби промислу.

Які строки сплати та подання декларацій єдиного податку?

Єдинники перших двох підрозділів зобов'язані розраховуватися з державою щомісяця (вносити до двадцятого числа місяця, що йде). Відкрита можливість провести операцію разово за майбутній рік. Подача повної звітності для них проводиться раз на 365 днів.

Для третьої передбачено щоквартальний розрахунок. Так, податок платять ПП в Україні чотири рази на рік. Сплатити необхідно протягом десяти діб після пред'явлення задекларованого звіту. Встановлено такі дати:

  • 1-ий - 12.05;
  • 2-ой - 10.08;
  • 3-ий - 9.11;
  • 4-ий - 9.02.2021.

Чи можна не платити єдиний податок ІП?

Є випадки, коли немає потреби сплачувати фіксований податок:

  • Одноразово в якості “відпустки”;
  • На період хвороби, при її підтвердженні листом тимчасової втрати працездатності більш ніж на місяць.

Обов'язковий податок платить ФОП на місяць за найманого працівника 22%, але ставка може змінюватися від ризиків. На етапі нестабільної економічної ситуації обходиться найманий працівник вкрай дорого, особливо для молодого/сезонного бізнесу, тому багато хто воліє справлятися самостійно.

Хто не потрапляє під єдину систему оподаткування?

У законних актах прописані категорії, які не мають права претендувати на дану схему:

  • Пов'язані з азартними іграми, ставками на спорт, лотереями;
  • Валютні обмінники;
  • Технічні дослідження;
  • Виробництво/продаж дорогоцінних ювелірних прикрас, каменів;
  • Поштове обслуговування;
  • Видобуток, реалізація природних ресурсів;
  • Посередництво в секторі фінансів;
  • Торгівля раритетними об'єктами, експонатами, аукціони з ними;
  • Гастролі, виступи;
  • Управління корпораціями;
  • Оренда ділянок землі, житлових квартир (понад сто квадратних метрів), модулів офісного/технічного призначення (більше 300 кв м);
  • Іноземець;
  • Аудитор;
  • Боржник;
  • Страховики.

У вищезазначених випадках спрощення не передбачено, і обов'язковий податок сплачує приватний підприємець на загальних підставах, згідно з кодексом.

Що робити, якщо всі гроші в обороті, а потрібно терміново сплатити єдиний податок?

Ми з'ясували, що ціна єдиного податку в Україні не настільки мала, як хотілося б, враховуючи, що бувають періоди майже без виручки. Якщо "вільних" коштів на руках немає, а внести платіж пора вже сьогодні-завтра, саме час подбати про свої обов'язки. Для початку поцікавтеся, які банки дають кредит ІП, і чи є ймовірність отримати його швидко. Практика показує, що це досить тривалий процес, оскільки потрібен час на збір фінансових документів, а також на їх подальший розгляд менеджерами банківської структури.

Якщо терміни “підтискають", не проґавте момент, а відразу ж звертайтеся туди, де спрацюють швидко та точно не відмовлять. Так, взяти кредит можна в сервісі онлайн-кредитування MyCredit, головний принцип якого - швидкість в наданні послуг. Ви отримуєте термінову позику на картку всього за 15 хвилин, не відвідуючи ніяких відділень та офісів. Вам не потрібні папери, що підтверджують заробіток, та інші довідки - тільки номер паспорта та ІПН, а також дані картки будь-якого українського банку.

Витративши кілька хвилин, ви отримуєте до 10 тисяч гривень в день звернення, навіть якщо перебуваєте у відрядженні, діловому від'їзді. За статистикою: тут схвалюють 95% заявок, включаючи особи з зіпсованою кредитною історією, безробітних, з нестабільним заробітком.