Розвод і схеми шахрайства при купівлі/продажу автомобіля в Україні

Придбання рухомого майна - це завжди великі суми і не дивно, що угоди стають мішенню шахраїв. Якщо покупець відразу, до огляду машини прагне перекинути завдаток на картку, - ризикуєте потрапити на розвод з покупкою машини. Причому зловмисники останнім часом значно досягли успіху в розробці схеми авто шахрайства при продажі автомобіля Україна. Навіть досвідчені дилери нерідко трапляються на їх пастки.

Якщо ви думаєте, що обман при купівлі та продажу автомобіля можливий виключно на вторинному ринку, то помиляєтеся - афери з автомобілями в автосалонах провертають також активно. Розповімо про способи обману при купівлі та продажу авто в салоні, і порадимо, куди звертатися якщо вас обдурили.

Схеми обману з боку автосалонів?

Отже, ви приїхали в офіційний магазин і знайшли відповідну модель за прийнятною ціною. Вам рекомендують автокредит на вигідних умовах, але просять залишити суму в якості першого внеску. Завтра ви повернетеся, підпишете угоду і заберете свою "ластівку". Однак ми знаємо, як обманюють в автосервісах, і велика ймовірність, що двері виявляться закриті, а зателефонувавши по телефону, вимагають доплатити ще кілька тисяч. Про перший внесок ніхто не чув, а договір, який ви уклали - про послуги з вибору і консультації експертів. Тому, щоб купити авто в салоні і не бути обдуреним, ретельно вивчайте правила угоди сторін, супутні документи, а краще - заручитися підтримкою юриста.

Продаючи машину через салон, не втрачайте пильності - шахрайство автосалонів з продажем автомобілів - частий випадок. Часто буває, що менеджери просять привезти товар і продемонструвати потенційному покупцеві, потім пропонують підписати договір, де прописані комісійні. Однак після підписання документів з'ясовується кидалово при покупці авто в автосалоні: продавцеві пропонують залишити транспортний засіб в салоні, щоб показати іншим претендентам. На ділі організовувати купівлю-продаж ніхто не збирався, і коли ви запідозрили недобре і вирішили забрати майно - на комісійні можете не розраховувати, а стан авто виявиться далеким від початкового.

Хто такі перекупки і як вони наживаються на покупцях машин?

Особливу уважність і скрупульозність доведеться проявити на вторинному ринку, тут відомі випадки шахрайство при купівлі та продажу авто. Краще купувати машину безпосередньо у господаря, остерігаючись перекупів. Ці люди тримають цілі майданчики зі збуту старих автомобілів і вміло користуються розгубленістю автолюбителів. Вони називають свідомо низьку ціну, в результаті виявиться, що засіб був участь в аварії, вимагає серйозного ремонту або, гірше того, доки на власність виявляються не чистими. Найчастіше перекупки видають себе за господарів автомобіля, не видаючи правду до кінця угоди.

Перекупам вдається заробити і на продавцях транспорту. Їх початкова мета - роздобути зразок на свій майданчик. Однак пам'ятайте, що доведеться віддати відсоток за посередництво. Якщо він стверджує, що його допомога безкоштовна, - біжіть геть від такого помічника. Віддаючи машину посереднику, обов'язково укладайте договір і уважно читайте кожен пункт, - в ньому можуть бути приховані умови.

Як можуть обдурити покупці автомобілів?

Обманювати можуть не тільки продавці авто, а й покупці. На ринку зараз складно купити авто бу без обману, хоча "кидалово" при продажу авто на автобазарі всім добре відомо.

Наприклад, ви виставили свій автомобіль на продаж на одному з популярних українських сайтів, проте машина довго не продається. І тут вам дзвонить захоплений покупець, говорить, що готовий купити авто, але зустрітися не вийде - далеко живе. Але! Він готовий приїхати пізніше, а щоб ви не думали, що це шахрайство з автомобілями при продажу машини, готовий внести заставу. Увага! На банківську картку. Щоб ви остаточно переконалися в його порядності, він надішле вам копію паспорта та фото банківської картки. Далі він спробує виманити у продавця для здійснення перекладу паспортні дані та номер картки. Після шахраї проводять махінації з вашою карткою через онлайн-сервіс і переводять гроші в борг на інші картки.

Відомі також афери з продажем авто в розстрочку, коли ви вносите завдаток, пишете розписку, а через час вартість авто зростає на 15-30%.

Не рідкість і відверто розбійні сценарії афери при продажу авто. Потенційний покупець призначає продавцю зустріч, але приходить не один, а нібито з сином - недбайливим студентом, який хоче випробувати автомобіль у дії. В результаті авто приїжджає в призначене місце з бандитами, які дуже хочуть "придбати" автомобіль.

Підведемо підсумки

На жаль, розводи при продажу та купівлі нового авто по оголошенню в Україні - не рідкість. Ми поділилися основними порадами, як продати машину щоб не обманули.

Як не потрапити на шахраїв при купівлі автомобіля? Радимо заручитися підтримкою автоексперта, який оцінить реальний стан машини, а також уважно вивчити документи на авто та текст договору купівлі-продажу.