Планування сімейного бюджету. Поради, як економити і правильно вести бюджет

Багато українських сімей стикаються з грошовими труднощами. Гостра нестача коштів до зарплати змушує людей звертатися в кредитні організації. Такі обставини виникають через неправильний розподіл доходу. Щоб уникнути необхідності звертатися до банків - потрібно навчитися правильно вести і економити сімейний бюджет витрат сім'ї. Планування домашніх фінансів передбачає врахування потреб усієї сім'ї, дисципліни витрат, контролю повсякденних покупок. Завдяки цьому, можна закрити борг, поліпшити добробут.

Що таке сімейний бюджет?

Під визначенням розуміється планування витрат усіх домочадців, враховуючи загальний дохід. Складається він на місяць, може включати необхідні витрати, додаткові (свята, сезонні закупівлі, поїздки, лікування).

Як навчитися правильно планувати сімейний бюджет на місяць? Починати потрібно з аналізу прибутку, витрат за минулі тижні, який покаже чітку картину потреб. В період 2-3 місяців записуйте витрати, порахуйте підсумкову суму, почніть оптимізацію. Вибудовувати схему економії рекомендується 1 раз в 30 днів. Враховуються всі грошові джерела сім'ї: зарплата, соціальні виплати, пенсія, додаткові доходи, депозитні відрахування.

Класифікація витрат сімейного бюджету

Ефективне планування сімейного бюджету на місяць неможливо без контролю витрат, які діляться на 4 категорії:

1. Персональні витрати кожного з подружжя.

2. Борги кредитним компаніям.

3. Витрати на дітей.

4. Загальні сімейні витрати.

Після класифікації, постарайтеся правильно розрахувати і розподілити сімейний бюджет на місяць. Окремо розплануйте кожен з перерахованих пунктів. Дотримуйтеся складеної схеми, записуйте витрати, парафії. Для цього можна завести зошит, в який радиться прикріплювати чеки.

Як розподілити бюджет на місяць?

Навчившись правильно розпоряджатися сімейним бюджетом, кожен може уникнути життя в борг. Залишайте в пріоритеті найбільш важливі і термінові витратні статті. По черзі відкладайте фінанси на виплати за позиками (у разі їх наявності), заощадження. Створіть «конверт» на непередбачені випадки - поломки, хвороба, термінова поїздка. Залишок грошей повинен розподілятися на поточні потреби:

  • продукти;
  • транспорт;
  • комунальні послуги, мобільний зв'язок;
  • дозвілля, розваги.

Вивчаючи способи економії сімейного бюджету, пам'ятайте про пункт «створення резервного капіталу, заощаджень». Візьміть на озброєння правило, яким керуються багато фінансистів і фахівці з фінансового управління - «заплати собі сам». Залишайте собі допомогу на майбутнє, відкладайте стільки коштів, скільки виходить.

Що не можна допускати при плануванні сімейного бюджету?

Правильний розподіл сімейного бюджету можливий, якщо не здійснювати поширені помилки. Зупинимося на кожній:

  • Значна частина прибутку йде в перший тиждень, на персональні потреби. Витративши велику суму, сім'я розуміє, що на квартплату, їжу практично не залишається коштів. Потім знаходиться неправильне рішення проблеми - оплата ЖКГ частково, відправляючи борг на наступний місяць.
  • Гроші, призначені на оплати регулярних платежів банкам, спрямовуються не за адресою. Коли терміни виплати по кредитах підтискають, решту коштів витрачайте на заборгованості. До нового приходу грошей часу багато, а поточні потреби нікуди не діваються. Сім'я знаходить простий вихід - режим жорсткої економії, в тому числі на харчуванні.
  • Нераціональний розподіл фінансів на особисті потреби протягом місяця. Наприклад, хтось із родини вирішив побалувати себе обновкою. Раптово виявилася поломка в будинку (автомобілі). Потрібні терміново кошти на ремонт, а їх немає. Залишається 2 варіанти - попросити у знайомих, отримати позику в МФО, банку.

На чому можна заощаджувати?

Зберегти фінанси можна на дозвіллєвих розвагах - зайвий раз не піти в кіно, ресторан, клуб. Краще залишати гроші на наступне:

  • Саморозвиток. Корисні курси, абонемент на фітнес, є більш вигідною інвестицією, ніж регулярна закупівля гастрономічних надмірностей. Важливо навчитися правильно розподіляти сімейний бюджет на харчування. Це не означає, що потрібно обмежувати себе в корисній їжі. Раціон повинен бути збалансованим. Корисні і доступні продукти можна завжди знайти на прилавках. Не забувайте про «залізне» правило - ходіть в магазин ситими, заздалегідь складайте список.
  • Здоров'я. Не займайтеся самолікуванням, забудьте про принцип «подешевше». Подібне може призвести до додаткових розтрат і погіршення самопочуття. Рекомендується звернутися до лікаря, купувати якісні медикаменти.

Поради з ведення сімейного бюджету допоможуть швидше адаптуватися. Найбільш дієві з них:

  • призначте мету накопичення;
  • починайте відкладати з малого, ліквідуючи зайві витрати (наприклад, щоденне капучино в кафе);
  • оформіть депозитний рахунок;
  • переглядайте бюджет;
  • ведіть домашній облік.

Програми для ведення бюджету

Знайомий усім Excel зробить процедуру підрахунків швидкою і зручною, шляхом її автоматизації. Існують і інші програми, для складання бюджету (вільного доступу, платні), інсталяційні. Серед них популярні:

  • «Домфін»;
  • "Домашня бухгалтерія";
  • «AceMoney»;
  • «Family 10».

Управляти домашніми засобами можна на спеціальних сервісах online.