Пеня за несплату комунальних послуг в Україні 2019

У червні поточного року набула чинності постанова, у зв'язку з якою нараховуватиметься пеня за квартплату Україна. Це означає, що до суми заборгованості будуть додаватися додаткові нарахування. Таке рішення прийнято, як інструмент нагадування та покарання за несвоєчасний розрахунок з постачальниками послуг.

Кількість боржників зростає в геометричній прогресії, адже тарифи ЖКГ збільшуються щоквартально, і багатьом не вдається отримати субсидію та активувати пільги.

На ряду з цим, введені нові постулати:

  • Обов'язкова абонентська плата (навіть власникам лічильників);
  • Представникам служб дозволено входити в житло.

Чи буде ефективним даний метод, побачимо надалі, а зараз необхідно розібратися, як розраховується пеня за комуналку 2019 Україна, у скільки вона обійдеться звичайним українцям.

Як нараховується пеня на комунальні послуги в Україні

У законі прописані такі правила, як нараховується пеня на комунальні послуги в Україні:

  • Пеня за комуналку ЖКГ нараховується за борги, що утворилися з 1 травня 2019 року. Комунальники не мають права приписувати штрафи за попередні місяці;
  • Розмір не повинен перевищувати 0,01% від загальної суми за один день, також не понад 100% підсумкового боргу;
  • Окремі представники повідомляють, що середній показник переплати становить 4%;
  • Платіжки повинні приходити з 5 по 10 число щомісяця, а сплатити необхідно до 20-го;
  • З 20-го числа по кінець місяця щодня нараховуватимуть 0,01% на залишок. Так триватиме, поки користувач не виплатить в повному обсязі.

Також слід пам'ятати, що коли заборгованість по комунальних платежах досягла 84 тисячі гривень, на абонента подають в суд. Це не означає, що боржник втратить квартиру. Швидше за все, він підпише договір на реструктуризацію - суму розділять на рівні частини для більш зручного погашення.

Коли пеня за комуналку не нараховується?

Законом обумовлені ситуації, коли нарахування пені за прострочення оплати ЖКГ не відбувається:

  • Якщо держава затримала виплату монетизованої субсидії;
  • Роботодавець не забезпечив зарплатою в строк, і цей факт підтверджено;
  • Також пеня за несплату комунальних послуг в Україні не нараховується власникам житла, звільнених від квартплати на 100% (пільгові категорії, включаючи інвалідів війни);
  • Якщо не був укладений договір з компанією-постачальником. У такому разі нарахування комісії розцінюється як незаконне діяння.

Що робити, коли не вистачає грошей на погашення боргів по комуналці?

Кожен сам визначає для себе, де ставити кому в реченні "платити не можна почекати". Однак багатьом вибирати не доводиться через банальну нестачу грошей. Навіть при великому бажанні людина не може стрибнути вище власних можливостей, адже крім квитанцій на воду, газ, світло, потрібно купувати продукти, теплий одяг, ліки.

Коли нічим сплачувати комуналку, а поповнювати ряди боржників немає бажання, можна вирішити дану проблему за пару кліків мишкою. Так, українці, які досягли повноліття, можуть взяти кредит на картку за 15 хв в сервісі онлайн-кредитування MyCredit.

Нові клієнти отримують до 6000 грн, постійні - 12000. Цих коштів має вистачити на оплату квитанцій вчасно, щоб уникнути зростання суми та подальших неприємностей.