Пенсія по втраті годувальника в 2020 році в Україні

Неможливо захистити себе від всіх бід, нещасть на світі. На жаль, люди втрачають подружжя. Страшно собі уявити! Але крім емоційної складової, виникає безліч проблем, особливо коли залишилися неповнолітні, і без додаткової фінансової підтримки не впоратися. Коли дружина/чоловік іде з життя, уряд допомагає другому грошима на забезпечення малюків, призначаючи допомогу по втраті годувальника.

Часто її плутають з держпідтримкою одиноких мам, але допомога матерям одиначкам - це інша історія, поєднувати їх не вийде: вони взаємовиключні. Потомки одинаків юридично не мають пап і знаходяться на заступництві держави спочатку, а в даному випадку - після трагедії.

Ми розібралися, хто може пред'являти права, як отримати, і головне - скільки становить мінімальна пенсія у зв'язку з втратою годувальника в Україні в 2020 році.

Види пенсій по втраті годувальника

Пенсія дитині по втраті годувальника буває наступних різновидів:

  • Страхова/трудова. Надається неправоспособно членам сім'ї застрахованих осіб заробітної плати або іншого доходу. Загиблий працював енну кількість років; йому нарахована робоча вислуга;
  • Соціальна. Призначається в разі повної відсутності страхового стажу. У померлого немає відповідного досвіду роботи;
  • Державна. Розрахована на певні бюджетні розряди-виключення (військових, ліквідаторів ЧАЕС, держслужбовців, учасників ВВВ, космонавтів).

Хто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника в Україні

Закон України говорить: на нарахування пенсії претендують недієздатні члени сім'ї покійного, тобто ті, що були на його повному/частковому забезпеченні:

  • Батько з матір'ю;
  • Подружжя;
  • Недієздатні спадкоємці;
  • Близькі родичі-інваліди;
  • Народжені після загибелі (не пізніше 10 місяців);
  • Приймальні, усиновлені.

Позначка: якщо доведено, що вони були на утриманні у покійного родича (стосується всіх, крім прямих нащадків).

Як правило, оформляють допомогу на дітей. По-перше, це швидше і простіше за все. По-друге, іншим доступні особисті джерела доходів (робота, за вислугою років, інше субсидування). Якщо немає, можливі затяжні судові слухання.

До скількох років платять пенсію по втраті годувальника в Україні

Виплата пенсій дітям по втраті годувальника відбувається до:

  • Вісімнадцяти років обов'язково. Складається один раз, діє до повноліття. Одержувач - законний представник;
  • Двадцяти трьох років, якщо вихованець навчається у ВУЗі, технікумі, коледжі на денній формі. Оформляється на вже повнолітнього спадкоємця; підтверджується два рази в рік по закінченню академічного семестру в освітньому закладі. Якщо виключили з університету, продовжити її неприпустимо. Відновити можна, вступивши до іншого навчального закладу. Компенсації за період без навчання не буде.

Як нараховується пенсія по втраті годувальника в Україні? Приклад розрахунку

На відміну від інших соціальних спецвиплат (допомога для багатодітних, виплати малозабезпеченим сім'ям) воно оформляється в відділенні Пенсійного фонду. Документи і всі подальші консультації проходять в найближчому відділенні вашого міста.

Розрахунок пенсії відбувається двома можливими способами:

1) На підставі накопичених пенсійних балів, досвіду роботи в роках.

2) Стаціонарний ліміт, встановлений державою (сума прописана в законі).

Розмір допомоги першого типу складається з: зайнятих працею років плюс фіксована надбавка. Зазвичай вона не перевищує 50% від спецдопомоги за віком на одного; 100% на двох і більше нащадків, розділена порівну. Проаналізуємо необхідну кількість років зайнятості з віковими показниками:

  • 23 роки - 1 рік;
  • 32-33 - 5 років;
  • 43-45 - 10;
  • 56-59 - 14.

Давайте на прикладі громадянки Н. дізнаємося, скільки отримає її нащадок після смерті опікуна. Померлий 32 років працював всього 3 роки, відповідно необхідних норм права 5 років - немає. Син отримає встановлений мінімум.

Мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника на сім'ю

Мінімальний розмір соціальної пенсії по втраті годувальника в Україні в 2020 році безпосередньо залежить від прожиткового стандарту і має властивість регулярно індексуватися. На одного отримують 100% держдопомоги; на двох - 120%, трьох і більше - 150%. На сьогоднішній день мінімалка - 1712 грн на одного; 2054,4 - двом; 3081,6 - трьом і більше.

Мінімальна пенсія по втраті годувальника після 18 років в Україні також становить 1564 грн. Вона може бути більше, якщо:

  • відповідає вимогам обсяг стажу;
  • особливі пільгові категорії.

Слід зазначити: дана дотація виключає будь-яку іншу (крім студентської стипендії). Необхідно вибрати одну, якщо претендуєте на кілька варіантів.

Буде підвищено пенсію по втраті годувальника в 2020

Періодично типи держдотацій піддаються перерахунку. В середньому, надбавка трапляється періодично (раз на півроку). Так, в грудні планується підвищення пенсії по втраті годувальника в 2020 році. Вона підвищиться майже на 5-7%. У цифрах це виглядає таким чином:

  • 1 вихованець — 1712 грн (с 1 грудня 2020 року планується 1769 грн);
  • 2 — 2054,4 грн (планується підвищення до 2122,8 грн);;
  • 3 і більше — 3081,6 грн (очікується підвищення до 3184,2 грн).

Також збільшиться розмір трудової пенсії через втрату годувальника.

Збільшення пенсії пов'язане перш за все з індексацією, після змін мінімалки.

Отриманої суми не вистачає?

Зробити допомогу на дитину у разі втрати годувальника Україна в 2020 швидко не вийде. Зазвичай процес оформлення, становлення на облік займає місяць-два. Але, безумовно, гроші нараховують з моменту отримання свідоцтва про смерть.

Ми розуміємо, скільки грошей потрібно на дитину, і забезпечувати її самостійно досить складно. Навіть з огляду на дотації. Що вже говорити, коли потрібно купити ноутбук, хороший зимовий одяг, взуття…

На фінансовому ринку є організації, які схвалюють споживчі кредити на будь-які потреби, не вимагаючи довідок про зарплату. Сервіс онлайн-кредитування Майкредіт за 15 хвилин оформить мікропозику онлайн. Кошти зараховуються на банківську картку моментально, коли б ви не звернулися: працює цілодобово.

Має високий показник схвалень заявок - понад 90 відсотків. Пам'ятайте про MyCredit, щоб у кризовій ситуації не витрачати час на пошуки позикодавця.