Пенсія для багатодітних матерів в Україні

Держава як може підтримує сімейства, які виховують багато дітей, у вигляді пільг, спрощень, податкових/комунальних знижок, додаткових фінансових субсидій. Багатодітні жінки отримують регулярну допомогу для багатодітних матерів, компенсацію по догляду за дитиною до 3-х років (з огляду на те, скільки дають грошей на другу дитину). Законодавство передбачає і додаткові пільги для батьків.

У пенсійному секторі встановлені приватні параметри для таких жінок: йде багатодітна мати на пенсію раніше фіксованого для всіх терміну. Так уряд сприяє політиці, спрямованій на підвищення народжуваності, і заохочує матерів-героїнь за їх заслуги перед Батьківщиною.

У скільки років багатодітна мати йде на пенсію?

В якому віці заслуженій мамі можна йти на відпочинок, зазначено в законі "Про пенсійне забезпечення". Згідно із законодавчими нормами, ті, у яких 5 і більше дітей, виходять на заслужений відпочинок раніше - в 50 років, при наявності 15-річного досвіду роботи. При цьому, молодшому на час виходу на пенсію має бути не більше 14-ти років. А ось пенсія для багатодітних матерів з трьома дітьми в Україні починається в 60 років. У минулому році виникло безліч суперечок з цього приводу. Окремі депутати пропонують наділити правами на достроковий вихід в 55 років і тих, хто має 3-4 дитини. Але коли підпишуть даний указ - невідомо, залишається чекати чергового реформування в системі.

Як нараховується пенсія багатодітним матерям?

За актуальними даними нараховується пенсія багатодітним матерям в Україні відповідно до статті Закону "За особливі заслуги перед Україною". Там передбачена надбавка, сума якої обчислюється індивідуально. Надбавка варіюється 35-40% від прожиткового мінімуму. Нарахування залежить від:

  • Кількості дітей, які досягли шестирічного віку (враховуючи усиновлених);
  • Стажу роботи. У нього входить декрет до 3-х років на кожного.

Коли відбувається індексація соціальних виплат (з поліпшенням середнього рівня життя), надбавка перераховується і стає більше відповідно.

Подавати документи потрібно до відділення Пенсійного фонду за місцем прописки. При собі мати:

  • Особистий паспорт;
  • Свідоцтва про народження дітей;
  • Свідоцтво, яке підтверджує пільгову категорію;
  • Трудову книжку;
  • Інші папери/довідки за запитом фахівця.

Розмір пенсії для багатодітної матері 3, 5 дітей в Україні

Сьогодні мінімальна пенсія в Україні становить 1712 грн. А розмір пенсії багатодітній матері безпосередньо залежить від стажу і умов праці. Враховується шкідливість підприємства. Квоти поширюються і на робітниць сільськогосподарських комбінатів.

Мінімальна пенсія багатодітній матері 3 або 5 дітей в Україні відрізняється: перші отримують звичайну "за вислугою років", а ось другим налічується надбавка в розмірі +/- 850 гривень (від 35% до 40% прожиткового мінімуму). Нагадаємо, що ПМ - 2118 грн. Виходячи з цих відомостей, можна підсумувати, що мінімально жінка з п'ятьма дітьми претендує на 2350 грн/міс.

Чи планується підвищення пенсії багатодітним матерям?

Наступна хвиля підвищення пільгових виплат запланована на грудень поточного року. Планується підняти з 2118 до 2189 грн. Відповідно очікується збільшення пенсії багатодітним матерям, оскільки буде загальний перерахунок. У пенсійному фонді запевняють, що кожен отримає зверху хоча б 100 грн. Подальше підвищення пенсії багатодітним матерям в Україні відбудеться після чергової призначеної індексації бюджету.

Збільшення було, але суми не вистачає?

Як би не підвищували розмір соцвиплат, грошей, як відомо, багато не буває. Тим більше, з огляду на, скільки грошей потрібно на дитину, якісний розвиток, навчання. Державні субсидії розраховані виключно на базові витрати (продукти, платіжки за рахунками, проїзди). Коли мова йде про більш великі покупки (наприклад, комп'ютер, побутову техніку), виникають труднощі, адже цих коштів просто-напросто не вистачить.

Щоб оформити кредит в банку, обов'язковий високий рівень доходу: за інформацією, вказаною заявником, складається рейтинг платоспроможності. Є висока ймовірність відмови. На щастя, кредит для багатодітних сімей можна легко і швидко узгодити в МФО.

Однією з кращих мікрофінансових організацій є сервіс онлайн-кредитування MyCredit. Фірма пропонує м'які умови і базовий набір вимог. Ви отримуєте мікропозику онлайн за 15 хвилин в будь-який час доби, не відвідуючи офісів і представництв. З документів - паспорт та податковий номер. Не доведеться збирати відомості про роботу, рівні зарплати. Якщо ви сумніваєтеся, відзначимо: компанія схвалює 9 з 10 заявок на гроші.