Чи можуть забрати квартиру за борги по аліментах?

На сьогоднішній день злісним неплатникам аліментів може загрожувати кримінальне переслідування. На підставі законодавства виконавча служба має повне право цікавитися не тільки офіційно озвученою зарплатою, а й реальним фінансовим станом боржника. Більш того — арешт квартири за борги по аліментах стає все більш реальним.

Законне притягнення до відповідальності

Тим батькам, які не мають можливості погасити заборгованість, тепер не вдасться відсидітися та уникнути відповідальності. У подібному випадку суд визначає стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт. За подібну працю боржнику офіційно налічується мінімальна заробітна плата, яка згодом використовується для погашення аліментів. У злісних ухильників є реальний шанс:

  • потрапити під адміністративний арешт до 15 діб;
  • отримати тюремний термін до двох років.

При цьому залишається актуальним питання, чи можуть забрати квартиру за борги з аліментів.

Чи законна конфіскація майна в рахунок погашення аліментів?

Для захисту прав дітей був прийнятий новий закон, завдяки якому у виконавчої служби з'явилося більше повноважень. Якщо борг аліменщіка перевищив вартість наявних активів, конфіскація майна за борги стає реальною. Вилучити можуть не тільки житлоплощу, а й земельну ділянку, машину, цінні речі.

Варто відзначити, що в більшості випадків до серйозних судових розглядів доходить рідко. І все ж невиконання зобов'язань по догляду та фінансовій підтримці дитини загрожує серйозними обмеженнями, включаючи заборону на виїзд за кордон. Щоб не створювати собі проблем, краще оперативно знайти кошти та погасити борг по аліментам, тим самим виконавши і цивільний, і моральний обов'язок.

Як виплатити борг по аліментах, якщо немає грошей?

Щоб під час відсутності фінансових активів не довелося переживати, чи можуть забрати квартиру за борги по аліментах в Україні, кращий варіант — позичити гроші в МФО. На відміну від банків, які змушують заповнювати нескінченні анкети, простоювати в чергах і довго чекати відповіді по заявці, мікрокредити вигідно відрізняє лояльне ставлення до позичальників.

Якщо потрібно отримати кредит онлайн на картку, щоб виконати фінансові зобов'язання перед дитиною, звертайтеся в MyCredit, де:

  • для отримання коштів буде потрібно мінімальний пакет документів — паспорт, ІПН і активна банківська карта, оформлена на ім'я заявника;
  • не стягуються додаткові комісії і приховані платежі: щоб взяти гроші в борг, потрібно підписати кредитний договір, в якому зафіксовані всі умови;
  • на кредитному калькуляторі, на сайті і в мобільному додатку, можна обрати необхідну суму: при першому зверненні — до 6 000 грн, при повторному — до 15 000 грн. Тут же легко уточнити дату повернення та розмір переплати. Вся наявна інформація по активним транзакціям відстежується в режимі реального часу.

MyCredit з розумінням ставиться до можливих проблем своїх позичальників. У разі прострочення відбувається автоматичне підключення триденного грейс-періоду. В цей час пеня не нараховується. Також для зручності користувачів передбачена можливість продовження договору на необмежений термін за умови погашення відсотків.