Мінімальний трудовий стаж необхідний для отримання пенсії в Україні

Розмір мінімальної пенсії в Україні - 1 452 гривні, що майже відповідає прожитковому мінімуму для громадян, які втратили працездатність. Середній розмір при цьому становить 2 787 грн, хоча мінімальна заробітна плата на порядок вище - 3 200.

Всі ми розуміємо, що прожити на ці гроші важко. Орієнтовні щомісячні витрати включають (грн):

  • Комуналка – від 900;
  • Продукти - від 2000;
  • Мобільний зв'язок - 100;
  • Одяг - 500;
  • Транспорт - від 300;
  • Розваги (театри, кіно і т.п.) - від 200.

Нарахування трудового стажу - один з важливих критеріїв визначення права на отримання виплат. Пенсії в Україні більшості громадян ледь вистачає на те, щоб прожити і оплатити всі витрати (комунальні, харчування, ліки, т.п.).

Які новації відбулися і де дійсно можна отримати кошти в борг, якщо допомоги не вистачило?

Особливості нарахування та критерії отримання чітко фіксовані законодавством і в останні роки активно змінюються. Новації права викликані прагненням країни вступити в Євросоюз, тому законодавці приймають ті норми, які в тій чи іншій мірі схвалюються європейським правом.

Є кілька видів пенсійних виплат, а саме:

  • За віком;
  • Пенсія за трудовим стажем;
  • За інвалідністю.

Так, за віком ще можна піти «на відпочинок» з 60 років (для чоловіків) і з 58,5 років (для жінок). З 2021 для жінкам можливо буде припинити трудову діяльність з 60-ти років. Збільшення віку неоднозначно було зустрінуто населенням, особливо тією частиною, яка збиралися піти «на відпочинок» в найближчі кілька років. Проте, закон один для всіх і деякі реформації значно поліпшили статус цієї категорії громадян.

Необхідний трудовий стаж для виходу на пенсію в Україні з 2018 - 25 років. До 2028 він буде збільшений до 35 років. Збільшення віку є виконанням вимог МВФ, хоча фактично такі зміни не зовсім ефективні на практиці - щоб вийти на пенсію, працювати доведеться дуже довго. МВФ заявляє, що важливо стимулювати громадян працювати якомога довше.

Пенсійна реформа 2018: нові правила виходу на пенсію

Якщо в 2018 трудовий стаж необхідний призначення трудової пенсії по старості становить 25 років, то протягом наступних 10 років він зросте до 35 років.

У 2018 була проведена пенсійна реформа, яка ввела зміни в правила підрахунку і підтвердження страхового стажу для встановлення трудових пенсій.

Завдяки реформі була проведена індексація суми оплат. Викликано це було зростанням мінімальної оплати праці до 3 200. Індексація допомогла збільшити розмір в середньому на 20%. Індексація передбачає перерахунок виплат з урахуванням зростання цін в країні. Проводиться вона за ініціативою уряду.

Страховий стаж - це певний термін, протягом якого громадянин був працевлаштований за КЗпП і робив внески в ПФУ. Це те ж саме, що і трудовий стаж необхідний для нарахування пенсії.

Однією з головних новацій стала можливість купити потрібний термін на той випадок, якщо вік прийшов, а ви завжди працювали неофіційно і залишилися без виплат. Ціна одного року - 17 000 і це легальна вартість, передбачена законодавством.

Як правильно розрахувати стаж роботи для пенсії?

Точний розрахунок краще проводити у фахівців, оскільки нюансів досить багато і легко заплутатися, припуститися помилки.

Розрахунок загального трудового стажу для нарахування пенсії в Україні - це загальний період роботи, внесків до ПФУ. У ньому враховується весь період роботи, який «числиться» у трудовій книжці. В тому числі, декретна відпустка, лікарняні та щорічні відпустки.

Чи необхідний безперервний трудовий стаж для виходу на відпочинок? Ні. Цей момент не є принциповим. А ось сам термін має певний коефіцієнт, що впливає на розмір оплати. Щоб розрахувати коефіцієнт, потрібно кількість відпрацьованих років помножити на 1,35.

Розрахувати загальний трудовий стаж можна, спираючись на записи в трудовій книжці. Щоб визначити розмір, потрібно скористатися формулою: В = ЗЗ * КЗ * КС, де ЗЗ - середня зарплата за останні 3 роки; КЗ - коефіцієнт зарплати з співвідношенням середнього заробітку в Україні до фактично одержуваного; КС - коефіцієнт стажу.

Скільки років трудового стажу необхідно для пенсії?

Мінімальний загальний трудовий стаж для нарахування пенсії в Україні - 25 років (щоб піти з роботи в 60). До 2028 він становитиме 35 років.

Варто пам'ятати, що пенсійне законодавство складається не з одного закону, а тому провести розрахунок самостійно складно. Імовірність помилки велика, тому краще відразу звернутися до фахівця, попросивши його зробити розрахунок.

Якщо ваш офіційний трудовий стаж прагне до нуля?

Виплата по старості без трудового стажу доступна з 63 років і можна розраховувати на соціальну допомогу (сума залежить від доходів сім'ї). Тому якщо ви якийсь час не були оформлені офіційно і правила підрахунку трудового стажу допомогли визначити, що його недостатньо, варто задуматися про те, де можна швидко знайти кошти. Адже на продукти харчування, повсякденні витрати, комунальні послуги, ліки потрібно витрачати мінімум 4 000-5 000 гривень.

Зараз популярним варіантом, де можна отримати фінансову допомогу, є кредит без трудової книжки в інтернеті. Одним з найбільш популярних сервісів є Майкредіт, де кошти можна отримати за 15 хвилин.

Для цього потрібно:

  • Банківська картка;
  • Доступ в інтернет;
  • Паспорт та ІПН;
  • 15 хвилин часу на заповнення заявки.

Онлайн заявка на кредит - оптимальний варіант вирішення фінансового питання. Період кредитування - до 35 днів, а це значить, що за умови своєчасного повернення брати позику можна кожен місяць. Суми до 10 000 грн цілком достатньо, щоб покрити всі можливі витрати з найбільшою вигодою (нові клієнти отримують кошти за спеціальними умовами - під 0,01%).

Реформа внесла багато позитивних змін, але не вирішила головної проблеми -1: 452 грн ледь вистачить, щоб прожити один тиждень. Тому кредит для пенсіонерів від Майкредіт - раціональний вихід із ситуації.