Як відбувається стягнення заборгованості по комунальних послугах?

За останні роки тарифи на електроенергію та інші тарифи ЖКГ зростають непропорційно зарплатам і пенсіям. Нові правила отримання субсидії значно зменшили кількість людей, які мають на неї право. Оформити субсидію вдається зовсім малій частині населення (в більшості - самотнім пенсіонерам). Склалася непроста ситуація, вартість газу шокувала всіх громадян нашої країни, і тепер людина змушена вибирати: заплатити за рахунками або купити їжу та ліки. Звичайно, багато людей віддають перевагу взяти продукти. Але в такому випадку сума несплати зростає, оподатковується штрафами та пенями, після чого відбувається стягнення заборгованості за квартплату.

Порядок стягнення заборгованості в ЖКГ

Якщо вчасно не платити за спожиті кіловати, слід очікувати стягнення комунальної заборгованості, яке відбувається наступним чином:

  • Якщо оплата не надходить до 10 числа наступного місяця, починається нарахування пені;
  • Після тримісячного ігнорування внесення грошей боржнику надсилають повідомлення, в якому прописана сума, строки погашення, контакти для зв'язку, а також попереджають про відключення у разі подальшого ігнорування;
  • Після повідомлення дається ще місяць, щоб внести платіж або зв'язатися з постачальником для реструктуризації боргу;
  • Якщо боржник не йде на контакт, він отримує нове повідомлення про те, що через тиждень відбудеться відключення комунального ресурсу;
  • Коли борги перевищують певний поріг, керуюча компанія може подати позов, і тоді стягнення боргів буде відбуватися шляхом продажу майна.

Як бачимо, порядок стягнення заборгованості за комунальні послуги в жкг дає деякий час, щоб знайти гроші на погашення (часткове або повне) або зв'язатися з організацією для укладення договору про реструктуризацію.

Призупинення або обмеження надання ЖКП

Після всіх повідомлень про стягнення заборгованості з оплати житла і житлово-комунальних послуг і подальшої несплати співробітники ЖКГ можуть призупинити або обмежити надання подачі. Споживач отримує акт про відключення електроенергії (газу, водопостачання), який передається особисто в руки господареві житла. Призупинення може бути реалізовано за допомогою опломбування, а також постачальник може "відрізати" доступ до комунальних ресурсів взагалі.

На цій стадії боржнику варто вирішити, як оплатити електроенергію, воду або газ повністю, щоб вирішити проблеми. Після повної проплати споживач може претендувати на відновлення їх подачі. У тому випадку, якщо доступ був "відрізаний", всі витрати по новому проведенню труб або кабелю лягають на власника житла.

Судове стягнення заборгованості з житлово-комунальних послуг

Стягнення заборгованості в ЖКГ може відбуватися через суд, коли боржник повністю ігнорує всі повідомлення і не вносить ніяких коштів. Якщо на вас подали в суд, уникати його не варто. У суді ви можете надати довідки та інші документи, які можуть слугувати доказом неплатоспроможності (довідка про втрату роботи, про втрату годувальника або про стан здоров'я). Регулюючі органи завжди підуть назустріч, якщо проявити свою участь і спробувати знайти компроміс. Тому піти на угоду і попросити реструктуризувати свої борги - краще рішення на даному етапі.

Якщо боржник вніс часткову оплату після отримання повідомлення, то судове стягнення заборгованості за житлово-комунальними платежами неможливе. В іншому випадку, керуюча компанія може вимагати погасити заборгованість шляхом продажу майна.

Накладення арешту на майно боржника

Якщо ви не з’явилися в суді або не змогли прийти до компромісу, стягнення заборгованості по комунальних послугах може відбуватися шляхом накладення арешту на майно неплатника. Це вища ступінь покарання, яка відбувається тільки за рішенням суду. У такій ситуації ви втрачаєте право продати, обміняти, здати в оренду або використовувати як заставу своє житло. Таке положення триватиме до тих пір, поки не будуть виплачені всі гроші повністю.

Як вийти з подібної ситуації?

Платити за зручності в будинку - обов'язок, від якого нікому не сховатися. Якщо ви не в змозі це робити, збирайте довідки та спробуйте отримати субсидію (якщо маєте на неї підстави). Закривати очі на зростаючі суми несплат загрожує великими проблемами в майбутньому.

Щоб сплатити борги по комунальних платежах, можна оформити споживчий кредит без довідки про доходи, який надає онлайн-сервіс Майкредит. Скориставшись фінансами від МФО, ви вмить сплатите належну суму, а погашати позику будете невеликими зручними частинами, що не так сильно вдарить по вашому бюджету. Взяти мікропозику на картку дуже просто: потрібен доступ до Інтернету, діюча банківська карта і 20 хвилин часу.