Як платити податки ФОП в Україні?

Система оподаткування завжди була заплутаною і незрозумілою для простих людей, не пов'язаних з фінансовою тематикою професійно. Важливо розкласти по поличках і розібратися докладніше, як платити податки ФОП в Україні. Так, на сьогоднішній день законодавством встановлено дві схеми:

  • Загальна;
  • Спрощена.

Заглиблюючись в питання, скільки платить єдиний податок ФОП, потрібно розуміти, що є 3 групи, в залежності від сфери діяльності та кількості співробітників:

  • 1-а група - 10% від прожиткового мінімуму - 210,2 грн;
  • 2-а група - до 20% мінзарплати - 944 гривні;
  • 3-тя група - 3% плюс ПДВ або виключно 5% від загального доходу.

Куди оплачується єдиний податок?

Підприємці можуть сплатити ЄСВ податки онлайн або через термінали. Щоб оплатити єдиний податок через термінал, необхідно ввести персональні реквізити і здійснити платіж. Однак даний спосіб не є найбільш поширеним, адже оплатити податок через термінал ПриватБанку або іншого банку виходить довго і повільно. Інший варіант - зробити це в касі за допомогою касира.

Однак все частіше підприємці вважають за краще сплатити єдиний податок через Інтернет. Для цього слід зайти в Особистий кабінет і слідувати алгоритму:

  • Вибрати область, населений пункт;
  • Вказати номер групи (1,2,3);
  • Ввести контактні дані (ПІБ, ІПН, телефон);
  • Вибрати період оплати;
  • Вказати суму;
  • Провести переказ із картки.

Коли правильно платити ЄСВ?

Тепер розглянемо календарні терміни, коли правильно платити єдиний податок. Тут все залежить від категорії:

  • 1-ій і 2-ій групі слід оплачувати ЄСВ не пізніше 20-ого числа поточного місяця в рамках авансового типу. Також можна зробити разовий платіж до кінця поточного року;
  • Платники третьої категорії змушені заплатити єдиний податок протягом 10 днів після подання податкової декларації за останній період. Тут діє квартальна схема, тобто 4 рази на рік (у травні, серпні, листопаді, лютому).

Що буде, якщо не платити ЄСВ?

Часто на форумах можна зустріти питання про наслідки несплати мит. Згідно з українським законодавством, всі фізособи-підприємці (незалежно від групи) зобов'язані вносити єдиний соціальний внесок не менше, ніж від обсягу мінімалки. Винятки: громадяни з інвалідністю та пенсіонери за вислугою років.

У ЄСВ немає терміну позовної давності, тому ті, хто не вносив платежі, однозначно ризикують. Але нюанс в тому, що ЄСВ-заборгованість стягується не через судовий орган. Для стягнення заборгованості начальнику податкової служби досить підписати вимогу та направити її до виконавчої інспекції. А ті, в свою чергу, накладають арешт на майно (нерухомість, автомобіль) боржника. Так що оплатити все одно доведеться!

Де взяти грошей на оплату єдиного податку?

З бізнесом можуть виникнути неприємності: оренду підвищили або виручка за минулий місяць підвела. Але податкову наші проблеми не особливо хвилюють. Щоб не створювати собі додаткових неприємностей, краще взяти гроші в борг і оплатити покладені квитанції.

Найшвидший спосіб взяти кредит онлайн через сервіс MyCredit, де оформляють термінові позики за 15 хв, не відвідуючи відділень і без довідкової тяганини.

Тут схвалюють мікропозики на картку практично всім хто звернувся (9 із 10 заявок), включаючи людей з нестабільною зарплатою, з неофіційним працевлаштуванням і підприємців-початківців.