Як сплатити заборгованість по комунальних платежах?

У 2019 у 30% українців є борги по комуналці. Чому так? Тому що рахунки за комунальні послуги можуть дійсно перевищувати доходи. Особливо це актуально для тих, хто живе на пенсію або мінімальну зарплату. Що робити в такій ситуації і як максимально швидко списати комунальні борги з квартири?

Борги за комунальні платежі обов'язково супроводжуватимуться вимогами державних служб сплатити рахунки і погрозами, що незабаром можуть відключити газ, світло і воду. Несплата за квартиру в деяких випадках може закінчитися поданням позову до суду з подальшим арештом, продажем квартири і іншого майна. Борг за комунальні платежі (сума) при цьому не має значення, досить самого факту прострочення і систематичного порушення договору. Стягнення заборгованості за комунальні послуги можливо лише після винесення судом рішення, а його реалізація здійснюється Державною виконавчою службою.

Якщо заборгованість по комунальних платежах складає вже 5000-15000, а попереду новий опалювальний сезон, що робити в цій ситуації і як заплатити за комунальні послуги? Насправді, може бути багато варіантів: розстрочка, позика, кредит. Відкладати «на потім» не можна. Тому вкрай важливо ознайомитися з корисними порадами як списати борги по комуналці ЖКГ в Україні.

Що включають у себе комунальні послуги?

Борг по комунальних платежах може включати:

  • вартість газу;
  • гарячої і холодної води;
  • електоенергія;
  • опалювання;
  • вивіз сміття;
  • прибирання прибудинкової території.

Крім оплати ЖКГ, споживачам доводиться щомісяця виплачувати борги за квартиру. Дані кошти виділяються на забезпечення порядку в житлових будинках і комплексах, до яких слід віднести маніпуляції, як прибирання під'їздів, внутрішніх дворів, оперативний ремонт технічних несправностей, водостічних каналів тощо.

Яким способом дізнатись заборгованість по комунальних платежах?

Оплата заборгованості – не секретна інформація, тому вона завжди знаходиться у вільному доступі для користувача. Єдиною проблемою залишається спосіб, яким цю інформацію можна отримати. В більшості випадків потрібно йти в кожну із служб і вистоювати довгі черги, щоб попасти на прийом до співробітника. Але поступово Україна йде до автоматизації процесів і передачі їх в електронній формі, тому деяку інформацію вже можна отримувати онлайн без черг і не виходячи з будинку.

До популярних методів отримання матеріалів про наявні невиплати відносяться:

  • персональне звернення в керуючу компанію (далі КК): в даному питанні споживач отримує можливість самостійно отримати на руки квитанцію, дізнатися про проведені транзакції і платежі перед подальшою виплатою і задати співробітникам будь-яке питання, що стосується теми управління будинком;
  • особистий кабінет на сайті КК: один з найбільш ефективних і зручних методів отримання довідок, за допомогою якого можна своєчасно отримувати повідомлення про необхідність внесення нового платежу, передавати необхідні дані з лічильників безпосередньо в КК, виконувати оплату через інтернет, залишати заявки для аварійно-диспетчерських служб при виникненні несправностей, і брати участь в голосуваннях за пропозиціями і постановами керівництва КК;
  • дзвінок в ресурсопостачальні служби: номер телефону подано в друкованій платіжках або в довідниках. Щоб отримати бажану інформацію, потрібно назвати номер особового рахунку споживача, ім'я та домашню адресу;
  • термінал: використання даного варіанту передбачає зазначення реквізитів, присутніх в платіжних документах. Враховуйте, що банкомати розрізняються комісією, постарайтеся вибрати найбільш оптимальний для проведення операції варіант;
  • банківські каси: хто не бажає виконувати будь-які дії через інтернет або термінал, є можливість звернутися безпосередньо в банк. Щоб отримати необхідні відомості, просто надайте співробітнику останню платіжну довідку, дані якої допоможуть отримати інформацію про стан заборгованостей в теперішньому часі.

Як заплатити за комунальні послуги, коли борг більш ніж зарплата?

З січня 2019 року стало відомо, яка мінімальна зарплата в Україні – 3200 (детальніше в статті «Яка мінімальна зарплата в Україні»). При цьому тарифи на електроенергію відносно доходів стають все більше. Вартість газу, холодної і гарячої води і електроенергії явно перевищує заробіток і пенсію. Несплата комунальних послуг тривалий час (більше 6-12 місяців) може привести до судового спору, а стягнення заборгованості по квартплаті реалізовуватиметься вже через 2-3 місяці після подання позову до суду.

Способи, якими можна скористатися, щоб вирішити проблему:

  • Позичити гроші у родичів;
  • Узяти споживчий кредит в банку;
  • Узяти кредит в приватної особи;
  • Оформити кредит без довідки про доходи в небанківських кредитних організаціях.

На сьогодні Майкредит є одним з кращих сервісів кредитування в Україні. Ви можете взяти кредит без довідки про доходи і закрити всі свої борги.

Відкладати погашення і думати, що борги за комуналку можна заплатити пізніше, сенсу не має. Звичайно, пеня на суму боргу нараховуватися не буде, як і штрафи, але немає ніякої гарантії, що після певного терміну невиплати комунальники не відключать від комунікацій або не отримають судове рішення на руки. Тому що не завжди споживач послуг може вчасно отримати вимогу з погашенням або судову повістку поштою. А за певних умов, наприклад, судовий процес може бути проведений заочно без фізичної присутності відповідача.

Звичайно, після можна буде оскаржити рішення і спробувати зменшити борг за комунальні послуги, але це не дозволить уникнути погашення боргу в принципі.

Поради на майбутнє

Щороку тарифи постійно зростають. Якщо ваш дохід не встигає за зростанням тарифів, можна:

  • Оформити субсидію;
  • понизити споживання електроенергії;
  • Використовувати прилади для економії електроенергії, газу і води.

Сервіс кредитує в режимі 24/7 і практично нікому не відмовляє у видачі. На відміну від банків, не доведеться вистоювати великі черги у відділеннях, відповідати на питання менеджерів, які повідомлять про ваш кредит знайомих і колег. Також не потрібно збирати жодні документи, окрім паспорта і коду, а на оформлення заявки потрібно витратити всього 5-7 хвилин часу. Після успішного проходження реєстрації через 15-20 хвилин потрібна сума буде зарахована на карту. При цьому не потрібно дзвонити додатково, ні навіть виходити з будинку не потрібно.

Умови кредитування:

  • Мінімальний вік позичальника – 18 років;
  • Мінімальна комісія – 0,04%;
  • Термін – до 35 днів з можливістю пролонгації;
  • Можна самостійно продовжити термін дії договору;
  • Без прихованих нарахувань – сума до виплати завжди актуальна в особистому кабінеті.

Позику можна отримати на будь-які цілі, в тому числі і щоб оплатити борг жкг. Гроші після оформлення будуть миттєво зараховані на картку і з цієї ж картки можна відразу погасити заборгованість онлайн.

Оформлення займає не більше 15 хвилин і складається з трьох кроків:

  • клієнт на головній сторінці вказує, яку суму бажає отримати і на який термін;
  • заповнює невелику анкету, вказує мобільний телефон. При цьому на питання про те, навіщо ви берете позику, можна вказати, щоб позбутися від боргів жкг;
  • вказати банківську картку і чекати зарахування грошей на рахунок.

У будь-якому випадку, переживати не варто. Адже навіть якщо грошей і не виявиться під рукою, в Майкредит завжди можна отримати 100-10 000 грн. і без проблем закрити борги.