Як обманюють на заправках АЗС, що не доливаючи палива та бензину?

На українські дороги, згідно з даними офіційної статистики, щодня виїжджає понад 6,5 тисячі машин, автобусів та мопедів, які обов'язково потрапляють на заправки. І багато водіїв уже на власному досвіді дізналися, як обманюють на заправках АЗС, змушуючи переплачувати за вартість газу та дизпалива.

Перелік шахрайських схем, в яких можуть брати участь оператори, касири та навіть власники заправних станцій, дуже великий. Сьогодні ми розповімо, як уникнути недоливу на АЗС й перестати переплачувати за паливо.

Обмани при заправці газом та бензином: класичні схеми

У злісному недоливі автолюбителі традиційно звинувачують власників АЗС, хоча найчастіше на дрібному шахрайстві «нагрівають руки» заправники. Користувач MyCredit Євген розповідає:

«Днями став помічати, що паливо закінчується підозріло швидко. Задумався, чи є недолив бензину на АЗС, вирішив перевірити. Зі мною була дружина, вона залишилася спостерігати біля каси. Як тільки мене заправили й я від'їхав, заправник злив залишки з пістолета в заготовлену дволітрову пляшку. Все зняли на телефон та буквально схопили його за руку. У пляшці було більше літра бензину!».

Новий час — нова схема недоливу бензину на АЗС

Обман на заправці АЗС легко припинити, якщо за шахрайством варто один недбайливий працівник. Але в разі групового змови довести правоту складно.

Про те, що колонки радянського зразка «підкручували» на недолив, знаю все. Здається, що з установкою автоматизованих систем нового покоління ця практика пішла в минуле. На жаль, ні: обмани при заправці газом та бензином широко поширені й зараз, тільки тепер шахраї працюють за новими правилами. Не в міру завзяті власники АЗС (в тому числі мережевих) запрошують айтішників, які за нескромну винагороду перепрограмують електроніку на недолив. Якщо виникає конфлікт з незадоволеним клієнтом та потрібно зробити показовий завмер, система повертається в стандартне положення натисненням однієї кнопки.

Як можуть обдурити клієнта на газовій заправці

По відгукам обманюють на газових заправках газу навіть частіше, ніж на бензинових АЗС. ГБО на більшості легкових авто є неліцензованим, тому заправники списують втрати на проблеми ТС, й довести зворотню точку зору складно. Обман на газових заправках практикують в різних формах:

  • Накручують показники вручну. Для цього лічильник, що відлічує кількість відкачаної горючої суміші, розссінхронізіруєтся з інформацією на табло — звичайно ж, не на користь покупця. Завдяки цьому за день вдається «зекономити» значний обсяг, який можна продати зі знижкою повз каси.
  • «Модернізують» газову колонку таким чином, щоб в кінці заправки процес надходження палива сповільнювався, й починався зворотний процес — газова суміш переміщувалася з баку ТЗ знову в колонку. Цього ефекту легко домогтися, якщо поставити паровідділювач після витратоміра.

Самий витончений спосіб обдурити клієнта на газовій заправці — налити «шампанського». Так називається суміш пропан-бутану, збагачена метаном. Останній створює ефект шипучки, забиваючи дрібними бульбашками паливний бак — майже на 30%! Через годину-півтори ефект сходить нанівець, і водій з подивом бачить, як стрімко падають показники манометра, але нічого довести не може.

Що робити, якщо обдурили на заправці

На жаль, порядок роботи українських АЗС все ще контролюється дуже слабо, і водіям доводиться сподіватися тільки на себе. Недолив газу на заправці трапляється в 40% випадків, тобто фактично з кожним другим водієм.

На думку Альбіни Марченко, кредитного експерта компанії MyCredit, кращий спосіб уникнути обману — знати свої права та вміти їх відстоювати. Якщо виникає підозра на недолив палива, дійте наступним чином:

  • Забороніть оператору діставати пістолет з бензобака й без зволікань зверніться до оператора каси. Вимагайте (не просіть, а саме вимагайте!) перевірити факт недоливу, посилаючись на Закон про захист прав споживачів.
  • Слідкуйте, як будуть вилучати пістолет з бензобака, щоб зрозуміти, наскільки великий залишок «завис» у шлангу. Проба з колонки вилучається в спеціальний мірник (повинен обов'язково бути на АЗС), попередньо змочений бензином. У нього зливають 10 л, щоб порівняти свідчення на колонці з фактичним обсягом у мірнику. Норма недоливу палива на АЗС становить 50 мл, причому похибка може бути як в більшу, так і меншу сторону.
  • Якщо факт недоливу наявний, складіть в довільній формі акт про цю подію. Його мають підписати представники АЗС та дві сторонніх особи — інші водії. Маючи на руках акт та товарний чек, вам більше не доведеться шукати відповіді на запитання, що робити, якщо обдурили на газовій заправці й куди скаржитися: звертайтеся безпосередньо в державну Службу прав споживачів.

Якщо через шахрайство на заправках вам не вистачає грошей до кінця місяця, візьміть гроші на картку в MyCredit. При першому зверненні ми даємо до 6 000 грн під 0,01%, при наступних — до 12 000 грн. Відповідь за заявками надходить протягом 20 хвилин, при цьому показник схвалення складає більше 90%.