Як навчитися економити та заощаджувати гроші в сім'ї? ТОП-10 корисних порад

Начебто тільки вчора нарахували зарплату, а більшу частину вже витратили? Тоді ви точно не вмієте заощаджувати. Ми зібрали ТОП-10 корисних порад, які навчать, як розподілити прибуток і навчитися правильно економити і відкладати гроші в сім'ї.

Насправді складання бюджету - це важливо. Тільки планування витрат допомагає контролювати гроші. А знаючи деякі тонкощі, можна навчитися економити і заощаджувати гроші при маленькій зарплаті.

Не потрібно сприймати економію як відмову собі в задоволеннях. Адже заощадивши, наприклад, на бензині, решту суми можна витратити на відпочинок всією сім'єю. Ми підготували поради, як економити гроші в Україні.

Строгий облік витрат

Зважувати і контролювати бюджет - перше правило обліку витрат. Позбавте себе від паперових блокнотів і зберігання чеків. Використовуйте по максимуму свій мобільний телефон:

  • Розплачуйтеся банківською карткою (щоб усі витрати зберігалися в мобільному банкінгу);
  • Встановіть на телефон мобільний додаток, в який можна записувати витрати і доходи (наприклад, для IOS популярними будуть Деньги ОК, CoinKeeper, Money Flow; для Anroid - Monefy, KeepFinance, 1Money). Не забувайте вносити дрібні витрати, такі як оплата проїзду в громадському транспорті, і навіть покупка води на перерві.

До речі, більшість програм для мобільного банкінгу самі вважають ваші статті витрат сімейного бюджету і показують, на що ви витрачаєте гроші найбільше (продукти, розваги, одяг і т.п.). Результат виводиться у вигляді графіка або просто у вигляді суми. Залежно від графіка, ви зможете вибрати які витрати скоротити і почати економити гроші на їжі, косметиці, одязі або розвагах.

Поради, які допоможуть заощадити

А тепер подивимося, що реально допоможе заощадити гроші до зарплати і дозволить відкладати на відпочинок і дорогі покупки.

  • Скарбничка. Візьміть за правило відкладати з кожної зарплати хоча б 10%. Так за рік, отримуючи мінімальні 3200 грн, можна відкласти 3840 грн, а цього вже вистачить на відпочинок на Азовському морі. Якщо ви забуваєте відкладати гроші, активуйте аналогічну функцію в мобільний банкінг і частина зарплати сама буде зараховуватися на депозитний рахунок.
  • Економія на продуктах харчування. Ні, ми не говоримо про відмову від смакоти - просто купуйте різні продукти в різних місця. Овочі, фрукти, м'ясо - беріть на ринку, там можна поторгуватися, крупи, консерви і продукти тривалого зберігання - в супермаркеті, тут бувають хороші знижки, а для сирів, риби і ковбасних виробів підійдуть фірмові магазини. Гроші на їжу йдуть в колосальній кількості і якщо вибрати правильний підхід до її купівлі, можна гарненько заощадити.
  • Акції та розпродажі. Дуже акуратно ставитеся до акцій - цінники не завжди можуть бути з реальною знижкою. Та й купувати все, що продається зі знижкою, теж не варто. Подумайте, що вам дійсно потрібно (наприклад, куртка на зиму або взуття дитині) і тільки тоді вирушайте за покупкою. А ось купувати третю пару джинсів - буде зайвою витратою.
  • Постарайтеся позбутися від зайвих звичок. Куріння і алкоголь обходяться дорого. Наприклад, курець витрачає понад 1 500 грн в місяць, а це понад 15 000 грн в рік (за ці гроші можна спокійно полетіти в Туреччину).
  • Користуйтеся дисконтними картами і кешбек. Завжди оформляйте дисконтні, накопичувальні картки та купуйте товар в тих магазинах, де є кешбек.
  • Робіть покупки оптом. Оптові покупки дозволяють економити гроші на продуктах харчування і побутовій хімії до 30% бюджету.
  • Робіть покупки онлайн. В інтернеті за рахунок того, що продавець не збільшує вартість товару з урахуванням плати за оренду, купити товар можна дешевше (на 10% і більше). При цьому намагайтеся купувати там, де доставка буде безкоштовною.
  • Економте на квартплаті. Купуйте LED-лампи, які дозволять економити електроенергію, використовуйте водогрійний бак, за допомогою якого вийде економити гарячу воду, а також вимикайте прилади з розеток.
  • Робіть ремонт вигідно. Поради, як заощадити на ремонті квартири, ми зібрали для вас в окремій статті.
  • Використовуйте автомобіль з розумом. Проходьте техобслуговування вчасно, оформляйте дисконтні карти на автозаправках, якщо є можливість, переходьте на ГБО - автогаз дешевше бензину майже удвічі.

Якщо грошей все одно не вистачає

Здається, що економити гроші, коли їх мало практично неможливо. Але спробуйте слідувати цим рекомендаціям хоча б місяць, і ви побачите, скільки реально вдалося заощадити. Якщо ж грошей не вистачає навіть з урахуванням чіткого контролю, не переживайте - під мінімальний відсоток до 10 000 грн в будь-який час можна оформити кредит в MyCredit.