Як накопичити на пенсію в Україні?

Останнє реформування пенсійної системи закінчилося тим, що молоде покоління в ній абсолютно зневірилося. Так, уряд підвищив пенсійний вік і необхідний стаж. Багато хто став взагалі сумніватися, а чи доживуть вони до горезвісного забезпечення старості або доведеться розраховувати на себе (дітей, онуків).

Накопичити на пенсію за новими правилами вдасться далеко не всім. Навіть мінімальної не отримають ті, хто не має 15-річного стажу. Ознайомтеся, яка зараз мінімальна пенсія в Україні.

У зв'язку з цим багато молодих людей замислюються, як можна накопичити на пенсію в Україні, які інструменти задіяти, щоб накопичити на пенсію, якщо не працюєш і не робиш відрахування в ПФ.

Куди інвестувати гроші, щоб забезпечити собі старість?

У нашій країні інвестування не розвинене настільки глобально, як у західних країнах. Тому більш звичним варіантом вкладень служить покупка нерухомості. По-перше, вона рідко падає в ціні та не піддається інфляції. По-друге, квартира може постійно приносити дивіденди, якщо оформити договір оренди та здавати її на тривалий термін. Щоб правильно накопичити собі на пенсію самостійно, можна оформити іпотечну позику на невелику квартиру/студію. Це найбільш ефективне вкладення в майбутнє не тільки своє, а ще й спадкоємців.

Деякі вважають, що краще накопичити на пенсію в доларах в зарубіжному банку, проте такий спосіб досить ризиковий. Завжди є шанс втратити заощадження або значну їх частину.

Що таке недержавні пенсійні фонди?

Держава дає можливість громадянам самостійно обирати систему нарахування. На ряду з класичною (радянською) діє НПФ - некомерційні фонди, учасники яких обрали накопичувальну форму замість солідарної.

Співвітчизники не поспішають зв'язуватися з НПФ, оскільки для нашої країни система не є традиційною. Кількість її користувачів не перевищує мільйона чоловік. Але молоде покоління більш гнучке та приймає нововведення з великим ентузіазмом. Тому їх число повільно, але вірно зростає. І, можливо, в майбутньому стане провідною формою.

Також це непоганий інструмент накопичити на пенсію офіційно непрацюючим, адже для цього достатньо вносити щомісяця певну суму на персональний рахунок. Щоб успішно накопичити на пенсію, якщо немає офіційної роботи, вигідніше вибрати нетрадиційну систему.

Скільки потрібно відкладати, щоб накопичити на безбідну пенсію?

Якщо вирішили накопичити на хорошу пенсію самому, то варто розібратися, скільки саме слід відкладати щомісяця. Враховуйте такі нюанси:

  • Поточний дохід;
  • Запланований в майбутньому.

Припустимо, ви щомісяця складаєте в конверт по 1 тисячі гривень. Через 10 років фонд складе вже 120 000. Множимо на 35 років стажу і отримуємо 420 000. Питання, а чи вистачить цих коштів прожити років п'ятнадцять-двадцять, індивідуальне, і залежить від звичного способу життя.

Однак варто розуміти, що національна валюта нестабільна, тому надійніше накопичити на пенсію без допомоги держави в стабільній валюті - євро, долар. Або за відкладені фінанси купувати коштовності.

Що робити, якщо не вистачає грошей на життя?

За статистикою, половина українців відчуває постійну гостру нестачу грошей, коли не вистачає навіть на продовольчі продукти, не кажучи вже про відпочинок, одяг і витрати на хобі.

Для врівноваження сімейного бюджету в довгостроковій перспективі слід дотримуватися простих правил економії (ознайомтеся, як економити гроші і як правильно вести сімейний бюджет). Але що робити, коли нема за що купити булку хліба або оплатити проїзд прямо зараз?

Для подібних ситуацій діє сервіс MyCredit, де кредит непрацюючим, пенсіонерам і всім, кому просто не вистачає грошей, видається екстренно за 15 хв. Ця можливість надається на мінімальних вимогах: з документів - паспорт, ІПН і діюча банківська картка будь-якого банку, на яку, власне, і буде проводиться зарахування позики.