Інтернет шахрайство: схеми розводу людей на гроші в інтернеті

Всесвітня павутина - не тільки джерело величезної кількості корисної інформації, але і небезпечна пастка для користувачів. Способи шахрайства в інтернеті можна викривати нескінченно, і поки ми це робимо, з'являються все нові варіанти. Одна справа, якщо в результаті афери ви позбулися аккаунта, сторінки, пошти, сайту, а інше - трапився розвод в інтернеті на гроші. Користувачі мережі активно розповідають свої історії - це і махінації з банківськими картками, з продажем квартир, автомобілів, спадщиною, обман дівчат на сайтах знайомств, орендою приміщень і багатьом іншим. Люди продовжують потрапляти в уміло розставлені пастки махінаторів. Схеми обману і розводу на гроші в інтернеті удосконалюються, і ви можете не підозрювати, що попали в пастку. Розберемо найпопулярніші види шахрайства в інтернеті.

Схеми, пов'язані з безкоштовними програмами

Безкоштовний сир в мишоловці - всі про це знають, але часто забувають. Так і з установкою програмного забезпечення, яке може містити віруси і отримати доступ до ваших секретних даних: паролів до додатків, карток і т.д.

Ще один розвод і обман через інтернет - програми автозарабітку - і метою яких є продаж спеціальних програм, які допомагають заробити вам гроші. Так, це не безкоштовні програми, але доходу вони точно не принесуть, навпаки - комп'ютер, на який ви їх встановите, буде заблокований вірусом, та шахрай буде вимагати гроші за розблокування.

Способи обману на пошуку роботи

Різні схеми інтернет шахрайства відомі і в сфері працевлаштування. Наприклад, вам пропонують діяльність на дому, проте для цього потрібно внести певну суму грошей, як пояснює роботодавець, щоб купити витратні матеріали. Коли люди не мають освіти і достатньої кваліфікації, а заощадження закінчуються, - вони готові хапатися за будь-яку можливість. Тому ведуться і перераховують заставу. Звісно, куплених "матеріалів" вони не отримують. Щоб не стати жертвою обману людей на гроші в інтернеті, дотримуйтесь простого правила: не переказуйте гроші і не вірте схемами заробітку, пов'язаним з їх вкладенням. Варіант швидко і безпечно знайти грошову суму - взяти кредит онлайн.

Схожі схеми розводу на ОЛХ використовуються при пошуку роботи за кордоном. Довірливих громадян просять відправити деяку суму на оформлення документів, однак через певний час з'ясовується, що такого роботодавця не існує. Це вид шахрайства в інтернеті набирає популярність, і метою якого є виманювання грошей. Ясна річ, потерпілий не отримує роботу і не знає, як повернути гроші відправлені шахраєві.

Як обманюють за допомогою сайтів-двійників

Сайти-двійники - вид шахрайство з банківськими кредитними картками в інтернеті. Зловмисники створюють клони доменів різних фірм, відомств і т.п., копіюючи інтерфейси реальних ресурсів організацій. Приклади, як це відбувається: ви хочете забронювати номер в готелі, але потрапили на сайт-підробку. Оплачуєте бронь на картку, а коли дзвоните в готель, або, що гірше, приїжджаєте туди, виявляється, що готель немає таких реквізитів, і це банальне шахрайство через інтернет.

Шахрайства за допомогою фішингу

Різновид використання сайтів-клонів або банківські шахрайства - фішинг. Аферисти створюють копії сторінок платіжних систем або інтернет-сайту, де відбуваються оплати. Людина вводить дані своєї картки і вони стають доступні зловмисникам. Це поширене фінансове шахрайство в мережі інтернет, при якому жертва навіть не підозрює, що догодила в пастку, - настільки правдоподібно виглядають клони сторінок.

Як убезпечити себе від всіх видів шахрайства в інтернеті

Способи обману і розводу на гроші в інтернеті настільки розширилися, що треба бути дуже обережними, щоб не опинитися їх жертвою. Знайти інтернет шахраїв дуже складно, а в деяких обставинах - неможливо. Тому потрібно бути напоготові. Як висновок зібрали кілька порад як не попастися на шахрайські схеми заробітку в інтернеті:

  • Коли робите покупку в інтернет-магазині - для початку, ознайомтеся з відгуками: якщо компанія місцева, використовуйте міський форум, паблік, відгуки на сторінці інтернет-магазину. Не відправляйте передоплату, якщо на 100% не впевнені в продавці. Краще трохи переплатити за доставку післяплатою, але переконатися в якості товару на поштовому відділенні і вже за фактом заплатити гроші. Пам'ятайте, отримати передоплату і не відправити товар - так реалізується шахрайство в інтернет магазинах.
  • Здійснюючи транзакцію на сайті через платіжну систему - зверніть увагу на URL в адресному рядку - якщо придивитися уважніше, можна знайти кілька відмінностей від оригіналу. Також сайти-пустушки зберігають старі дати та тексти, які давно не оновлювалися. Порівняйте з офіційним сайтом компанії, і ви зрозумієте, в чому підступ.
  • Не використовуйте неперевірені безкоштовні програми.
  • Придумуйте надійні паролі і не зберігайте їх у своєму смартфоні. Якщо придумати пароль самостійно не виходить - скористайтеся генератором паролів.

І наостанок: що робити якщо обдурили на гроші в інтернеті. В першу чергу, напишіть заяву в місцевому відділенні поліції. Затриманням злочинців займеться кіберполіція і, можливо, їм вдасться знайти аферистів.

Ще один шанс, яким не варто нехтувати, - оприлюднити свою історію інтернет розводу і обману на гроші в мережі. Розповісти про те, що трапилося на особистій сторінці, попросивши друзів і знайомих зробити репост. Однак не забувайте, що такі записи - не привід для порушення кримінальної справи, без заяви правоохоронні органи не стануть розбиратися, а шахрай, побачивши скарги на свій аккаунт, просто видалить його і заведе новий.