Домашня аптечка. Склад домашньої аптечки першої допомоги

Коли мова заходить про те, що потрібно мати в домашній аптечці, люди відразу діляться на дві категорії: які скуповують всі ліки, які тільки бачать і які намагаються вивести найбільш оптимальний список і ретельно продумують необхідність кожного препарату. Але навіщо «придумувати велосипед», якщо все вже придумано до нас і цим можна просто скористатися. Йдеться про готовий список того, що повинно входити в домашню аптечку.

Хворобу неможливо передбачити. Звичайно, є сезонні захворювання і щозими починаєш купувати вітамінні комплекси, щоб підвищити імунітет, щоб на підхопити грип або нежить. Особливо, коли в родині маленькі діти. Але передбачити хворобу на 100% неможливо і тому, щоб бути у всеозброєнні, краще ретельно продумати зміст домашньої аптечки.

Які ліки повинні бути в домашній аптечці? Повний список

В обов'язковому порядку ліки повинні бути в домашній аптечці, які допоможуть при таких ситуаціях:

  • головний, зубний або періодичний біль;
  • температура;
  • отруєння;
  • препарати, що покращують травлення;
  • алергія;
  • застуда;
  • протиінфекційний засіб;
  • протизапальний засіб;
  • удари і розтягнення;
  • місцеве знеболююче (наприклад, у вигляді спрею);
  • засіб проти опіків - пантенол.

Далі ми докладно описали, які ліки повинні бути в аптечці вдома.

Засоби, які вбивають інфекцію і мікроби при порізах і ранах

Йдеться про звичайні зеленку та йод. Це дешеві і найбільш ефективні лікарські засоби, які вбивають мікроби і допомагають захиститися від можливих інфекцій. Також варто купити перекис водню, який відмінно зупиняє кровотечу і стерильні вату та бинт для перев'язки. Пластир використовувати не рекомендується, він актуальний лише у випадку дрібних подряпин. А ось при серйозній рані, коли потрібно передавити артерію перев'язавши її, щоб запобігти кровотечі, бинт потрібен обов'язково.

Для боротьби з запальними процесами придбайте мазь Вишневського. Препарат відмінно справляється зі своїм завданням і запобігає запальним процесам.

Це найпростіший склад домашньої аптечки першої допомоги, але при цьому він незамінний у випадках побутових травм, порізів, подряпин.

Ліки проти болю

Головний біль, спазми в шлунку або ниючий спинний біль? Можна спробувати впоратися з проблемою за допомогою спазмалітиків. Наприклад, Імет - відносно дорогий препарат, але зате чудово «вбиває» біль практично при будь-яких його проявах.

Проти жару та застуди

На випадок підвищення температури її попередньо потрібно обов'язково вимірювати, для цього в будинку повинен бути термометр (а який, ртутний або електронний, вибір залежить від ваших уподобань і бюджету). Якщо температура вище 38 градусів, можна (тільки за рекомендацією лікаря) прийняти жарознижуючий засіб. Наприклад, Тетрацеклін - недорого і ефективно (або Парацетамол).

Що стосується більш дорогих ліків, наприклад, Фервекс або Колдрекс, вони надають ефект практично відразу, але якщо придивитися до складу, в них міститься просто «ударна» доза парацетамолу і вітаміну С, що дешевше можна купити окремо.

Проти алергії

Якщо ви не алергік, це ще не означає, що у вас точно немає алергії. Вона може проявиться на що завгодно і коли завгодно. На ці випадки потрібно купити антигістамінні ліки, наприклад, супрастин.

Від проблем зі шлунком

При отруєнні потрібно обов'язково пити сорбенти (активоване вугілля, можна біле) і препарати, які допоможуть вивести токсини. Якщо ви не хочете пити вугілля по кілька таблеток, можна купити більш сучасні ліки, наприклад, Смекту. При запорах добре допомагають ліки на основі трав, наприклад, Сенаде, а при розладах Левоміцетин.

Скільки коштує зібрати домашню аптечку?

Ліки дорожчають, але якщо є можливість, знаходьте соціальні аптеки, або купуйте ліки тоді, коли на них є знижки і акції. Наприклад, деякі аптеки для пенсіонерів роблять знижки до 10%.

Аптечка домашня з повним набором медикаментів обійдеться в середньому в 500 грн. Відносно невелика сума, але це - ваше здоров'я. І іноді краще прийняти таблетку відразу, ніж чекати наслідків, лікувати які обійдеться набагато дорожче. Тим більше таких «інвестицій» вистачить на рік (а точніше - до закінчення терміну придатності препаратів, який завжди вказується на упаковці).

Якщо ви вже визначилися з вмістом домашньої аптечки, підготували список і навіть дізналися, в якій аптеці покупка буде дешевше, але грошей немає, завжди можна запросити кредит онлайн. Зробити це можна в будь-якому онлайн-сервісі мікрокредитування. Наприклад, в Майкредіт. Нові клієнти тут можуть отримати суму під 0,01%, а постійні клієнти - 1,6%. Сума ліміту - 10 000 грн, чого точно буде достатньо для того, щоб купити все необхідне для домашньої аптечки.