Що робити, якщо вас обдурили на ОЛХ або Сландо?

Шопінг в інтернеті став для нас звичною реальністю, як і обмани на ОЛХ, про які ми чуємо все частіше й частіше. Незважаючи на численні оновлення системи безпеки, на онлайн-дошках оголошень постійно працюють аферисти. Причому обманюють і покупців, і продавців.

У цій публікації ми розберемося, коли слід проявити виключну пильність та що робити, якщо вас обдурили на ОЛХ або Сландо, а ще — які реальні шанси повернути гроші.

Обман на Сландо та ОЛХ: що може піти не так?

Все ще думаєте, що шахраї на ОЛХ «полюють» виключно на покупців? Як би не так: відповідно до внутрішньої статистики системи, найчастіше від дій аферистів страждають продавці. Схеми розводу стандартні:

  • Просять відправку «Новою Поштою» з «наложкою». У відділенні відволікають співробітника (це не так складно, як здається), замінюють присланий товар бракованим та відправляють посилку назад. Що робити, якщо обдурили на OLX таким способом, зрозуміло: зверніться до працівників «Нової Пошти» та в поліцію.
  • Відкладають переказ грошей до останнього, посилаючись на роботу, сімейні негаразди, збої інтернет-банкінгу. Типова ситуація, коли продавець вже стоїть в черзі на відправку, а покупець дзвонить та розповідає, що вже робить банківський переказ. В результаті — товар відправлений, а кошти так і не надійшли. Довести нічого не можна, і дуже гостро стає питання, як повернути гроші, відправлені шахраєві.
  • Відправляють підроблене повідомлення про переведення грошей перед особистою зустріччю. Продавець віддає замовлення, а після дізнається, що його обдурили, але нічого зробити не можна.

Показову історію про те, як шахраї обдурили на ОЛХ, розповіла клієнтка MyCredit Ангеліна:

Мене обдурили на Сландо тиждень тому. Уже кілька років в шафі припадала пилом красива шуба, вирішила її продати. Зробила оголошення, але дзвонили та писали мені зрідка. І коли з'явився перша справжня покупниця, яка запропонувала хорошу ціну, я дуже зраділа. Дала номер банківської картки, чекала переклад, а його все не було.

Через день подзвонив чоловік, сказав, що дружина попросила перевести гроші, але платіжка не проходить. Співрозмовник говорив різко та дуже швидко, я ледве встигала реагувати. Попросив продиктувати код, який прийде в смс — для підтвердження переказу. Я розгубилася й продиктувала, дзвінок обірвався, й тут же прийшло повідомлення з банку, що з моєї картки зняли 2000 гривень. Знаєте, що найприкріше? Повернути гроші, якщо обдурили на ОЛХ таким чином, не можна, адже я сама дала дозвіл на зняття грошей. Ось така сумна історія.

Шахраї на ОЛХ змінюють адресу сайту

Щоб не довелося відпрацьовувати схему шахрайства з кожним клієнтом, інтернет-аферисти вийшли на новий рівень, підміняючи адреси сайтів. Обман на Сландо та ОЛХ розігрують за перевіреною схемою:

  • Продавець навмисно затягує листування, а потім клієнта просять перейти в месенджер.
  • Далі — справа техніки: попросити провести оплату, перейшовши за посиланням. Ви будете думати, що вносите реквізити банківської картки (16-значний код, термін дії, CVV-код) в захищену систему інтернет-банкінгу, а на ділі передасте всі дані шахраям. А потім дуже здивуєтеся, як вдалося дочиста «обчистити картку» за 5-10 хвилин.

Який би вигідною не здавалося угода, варто насторожитися, якщо аккаунт продавця зареєстрований кілька тижнів тому або він категорично наполягає на повній передоплаті товару. Ще один маркер, який вказує на високу ймовірність обману, — занижена ціна. Так, безкоштовний сир буває не тільки в мишоловці, а й на дошках оголошень, і про це потрібно пам'ятати і продавцям, і покупцям.

Куди звертатися, якщо обдурили на ОЛХ?

Команда MyCredit постійно підтримує зв'язок з клієнтами і знає, що багато хто з них опиняється в складній фінансовій ситуації через шахрайство з платіжними картами. За словами кредитного експерта Ксенії Полторацької, схеми шахрайства на ОЛХ постійно змінюються, але мета аферистів незмінна — будь-якими шляхами заволодіти реквізитами банківського «пластику», на якому можуть значитися як особисті, так і позикові кошти. Менш заповзятливі ділки задовольняються невеликими переказами, але проти таких горе-продавців проводить масштабні рейди сам OLX й інші торгові майданчики.

Не знаєте, куди звертатися, якщо обдурили на ОЛХ? Дійте негайно, дотримуючись простого алгоритму:

  • Повідомте про обман адміністрації сервісу. Щоб внутрішня служба безпеки Сландо провела рішучі заходи, складіть детальну скаргу та підкріпіть її документами: скринами виписки про оплату, товарно-транспортної накладної, фрагментами листування з користувачем. Обов'язково повідомте нік шахрая, номер його телефону, номер оголошення та дату проведення операції.
  • Зробіть запит в банк про повернення, якщо ви оплатили товар перекладом на чужу карту. Можливо, гроші не повернуть, але спробувати треба. Якщо ви повідомили шахраям повні реквізити платіжної картки, включаючи термін дії та CVV-код, негайно заблокуйте «пластик» та надішліть запит про його оновлення.
  • Напишіть заяву в поліцію про шахрайство. Здається, що такий захід не має сенсу, особливо якщо втрачена сума була незначною, але масове потурання дає можливість аферистам знову та знову обманювати довірливих громадян. У заяві вкажіть, що шахрай шляхом обману та зловживання довіри заволодів особистим майном (грошима), і обов'язково уявіть всі відомі дані про продавця. Якщо кожен ошуканий користувач OLX становитиме заяви, у поліції з'явиться шанс хоча б частково припинити інтернет-шахрайство.

Якщо через шахрайських дій ви залишилися без грошей і їх повернення на рахунок є примарною перспективою, зверніться за фінансовою допомогою в MyCredit. Щоб отримати до 12 000 гривень (при першому зверненні — до 6 000 гривень ) на карту будь-якого банку, знадобляться паспортні дані та мобільний телефон. Персональні дані користувачів сервісу надійно захищені відповідно до вимог міжнародного стандарту PCI DSS, а умови отримання коштів відображаються на кредитному калькуляторі. Подати заявку можна на сайті або в мобільному додатку, пройшовши просту процедуру реєстрації. Термін обробки заявки складає до 20 хвилин.