Що робити якщо потрапив у ДТП аварію і не винен?

Дорожньо-транспортні пригоди трапляються на українських дорогах з жахливою частотою. Навіть якщо ви - вкрай обережний водій, немає гарантій, що інші учасники руху дотримуються правил ПДР і акуратності. Лихачів на дорогах вистачає, тому кожному автомобілісту особливо важливо знати, що робити, якщо сталася аварія.

Основні дії при аварії на дорозі

Замість паніки та стресового ступору краще взяти себе в руки і зайнятися вирішенням проблеми. Дії при ДТП повинні бути злагодженими, без паніки та емоційних сплесків.

Отже, як бути і що робити у разі ДТП:

  • Зупинити автомобіль, не залишати місце зіткнення, включити аварійні сигнали;
  • Якщо є постраждалі, викликати швидку допомогу;
  • Набрати телефон поліції;
  • Довести до відома страхову компанію;
  • До приїзду співробітників дорожньої поліції зняти місце автоаварії на камеру, щоб інша сторона не намагалася спотворити факти, з метою перекласти провину;
  • Не варто робити при ДТП те, що порушить обстановку та сліди надзвичайної події;
  • Записати контакти свідків, очевидців.

Тепер справа за правоохоронцями, надайте їм зібрані дані, запис відеореєстратора та телефони свідків.

Оформлення документів після ДТП

Від правильного заповнення документації залежить визначення винного та нарахування компенсації на ремонт ТЗ, тому водій повинен знати, які папери і де збирати:

  • Протокол про адміністративне порушення пишеться в двох примірниках і видається порушнику особисто в руки після даішниками;
  • Схема події та довідка про пошкодження машини. Їх можна взяти в підрозділі Державтоінспекції;
  • Повістка до суду. Часто вони не приходять вчасно, тому краще самостійно забрати через канцелярію судової інстанції.

Як довести свою невинність?

Якщо ви не згодні зі звинуваченнями, існує два варіанти для оскарження - через суд або посадовій особі. Ефективніше подати скаргу спочатку в районне відділення правосуддя. Якщо справа заплутана, краще озброїтися підтримкою адвоката та зібрати максимально можливе число доказів. Наприклад, надайте дані з відеореєстратора, показання свідків, незалежну автоекспертизу. Відстоювати свої права - це єдиний вірний варіант в питанні “Що робити, якщо потрапив в ДТП і не винен”.

Як відшкодувати збиток після дорожньо-транспортної пригоди?

Відповідно до Закону України, страховики зобов'язані провести виплату компенсацій протягом місяця після подачі документів в СК. Окремі представники виконують умови за 10-15 днів. Але що робити, якщо потрапив в аварію не зі своєї вини без страховки? В першу чергу, доведеться сплатити штраф (читайте також: що буде якщо не платити штраф ДБДД), після чого збирати папери на стягнення з винної сторони, з переліком яких можна ознайомитись на офіційному сайті компанії.

Що робити, якщо не вистачає грошей на ремонт після аварії

За іронією долі, всі неприємності підстерігають нас, коли в кишені порожньо, а зарплати чекати тиждень-два. На випадок незапланованих витрат працює сервіс онлайн-кредитування MyCredit, де повнолітні українці можуть взяти кредит за 15 хв без тривалої підготовки та збору довідок/декларацій. Перша мікропозика безвідсоткова (до 6 000 грн), для постійних користувачів максимальна сума подвоюється. Для подачі онлайн-заявки потрібен паспорт, ІПН і активна банківська картка. Це найпростіший і найшвидший спосіб отримати кредит на ремонт автомобіля.