Що робити, якщо нема чим платити за комуналку?

Кожна нова зима для українців обходиться все дорожче і дорожче. Деяким навіть зарплати не вистачає, щоб оплатити один місяць за газ і світло, тому не дивно, що у більшості населення з'явилися борги за комунальні послуги. Як виходити з ситуації і що буде, якщо не оплачувати квитанції?

Взимку 2017 року середня вартість комунальних послуг за один місяць в опалювальний сезон становить 2000 грн, при цьому мінімальна зарплата тільки в січні була збільшена до 3200 грн. Виходить, оплата комуналки «з'їдає» 70% зарплати, а на решту 30% потрібно годувати сім'ю. Проте, уряд щорічно продовжує підвищувати ціни на газ, світло і воду, а забудовники - на обслуговування території. У більшості випадків витрати перевищують доходи і це дійсно фінансово складно. Як оплатити комуналку при таких умовах? Є 3 варіанти:

  • Зайняти гроші у знайомих;
  • Звернутися в банк;
  • Отримати мікропозику онлайн на карту

Знайомі можуть допомогти один-два рази. Погодьтеся, займати кошти щомісяця ніхто не стане. Крім того, друзі також займаються оплатою комунальних платежів і грошей може просто не виявитися.

Можна звернутися в банк і спробувати оформити позику готівкою, але банки з небажанням видають невеликі суми, а сама процедура оформлення кредиту займає багато часу - від 2 до 14 днів. Клієнту необхідно подати пакет документів:

  • Паспорт;
  • Ідентифікаційний код;
  • Довідка про доходи за останні 6-12 місяців;
  • Довідка з місця роботи;

Звернутися в банк, звичайно, можна. Але якщо ви не знаєте, як розрахувати суму на оплату комунальних послуг наперед, потрібно розуміти, що йти в банк кожен місяць не вийде. А якщо чекати моменту, коли накопичитися серйозна сума боргу, щоб погасити всі відразу, можна дочекатися повістки в суд від комунальних підприємств по газо- або електропостачання.

Чи можна не платити комунальні платежі?

Оплата комунальних послуг в Україні - законне зобов'язання громадян. Чи не оплачувати квитанції - порушувати закон. Внаслідок несплати настає юридична відповідальність. Комунальне підприємство подає в суд позовну заяву про стягнення суми заборгованості по які оплаті комунальних послуг. Дана категорія справ відноситься нескладної, тому суди розглядають їх швидко - протягом 1-2 місяців. Юрист підприємства отримує судове рішення, виконавчий лист і на підставі документів становить заяву про відкриття виконавчого провадження, звертається до виконавчої служби за місцем реєстрації або постійного місця проживання боржника.

Якщо ви думаєте, чи можна не платити комунальні послуги, слід враховувати, що при відкритті виконавчого провадження, державний виконавець має право прийти в будинок боржника і накласти арешт, описати, продати з прилюдних торгів його майно. Крім того, виконавець має право накласти арешт на все нерухоме майно боржника, автомобіль, банківські вклади і рахунки. Чи підлягає арешту і частина заробітної плати, стипендії, інших доходів, частина яких буде щомісяця вилучатися в рахунок погашення боргу.

Оплата комуналки - юридична відповідальність громадянина. Можна нескінченно говорити про завищені тарифи і навіть відстоювати свою точку зору в суді, але поки за законом встановлений один тариф і ви споживаєте послуги, в добровільному або примусовому порядку слід здійснити оплату комуналки.

Де взяти гроші на оплату комунальних послуг?

Один з найбільш простих варіантів буде онлайн-кредитування, особливо якщо потрібно кожен місяць думати, як оплатити комуналку. Взяти споживчий кредит в MyCredit, одному з українських сервісів, можна всього за 20 хвилин, а отримати гроші можливо в будь-який час доби. Завдяки MyCredit ви отримаєте онлайн займ на картку сумою до 3000 грн, чого буде цілком достатньо, щоб погасити рахунки за воду і газ навіть в опалювальний сезон, коли не вистачає грошей до зарплати.

Чому з MyCredit легко здійснювати оплату комунальних платежів:

  • Суми кредиту до 3000 грн буде цілком достатньо, щоб погасити рахунки;
  • Кредит можна брати кожного місяця (термін кредитування - до 35 днів);
  • Мінімальна переплата - всього 0,99% в день;
  • Укладення угоди проходить онлайн - навіть не доведеться виходити з дому.

Обмежень по оформленню позик немає - головне, щоб був виплачений попередній позику, тому брати гроші в борг для оплати комуналки можна хоч кожен місяць. Оплата комунальних послуг в Україні стане набагато фінансово простіше, якщо можна знати, куди звернутися за допомогою. Взяти споживчий кредит в MyCredit можна дійсно легко і швидко - всього 20 хвилин і потрібна сума вже на вашому рахунку.