Що буде за несплату штрафу ДАІ і що робити, якщо нема чим платити?

Автопитання про штрафи завжди актуальне. Щодня в Україні трапляються ДТП і, як правило, за порушення настає адміністративна відповідальність та штраф – найпопулярніша міра покарання.
Чомусь багато хто звик думати, що за порушення несерйозне можна не платити і про штраф ніхто не згадає. А потім просто дивується, коли зупиняють на дорозі і вимагають сплатити несплачений штраф. Тому важливо знати, чим загрожує несплата штрафу ДАІ Україна.

Хто має право нарахувати штраф

Порушення правил дорожнього руху - це те ж порушення закону, тільки конкретно адміністративних норм. Тому процедура покарання здійснюється державними органами і проходить за наступною процедурою:

  • Громадянин порушує правила дорожнього руху;
  • Порушення фіксуються органами поліції, складається протокол;
  • Далі переважно в судовому порядку доводиться вина правопорушника;
  • Після винесення рішення вам повинні надати 10 робочих днів для оплати штрафу в дохід держави.

Оплатити штраф на місці, передавати гроші в руки поліцейському - незаконно, навіть якщо ви не заперечувати свою провину. Не важливо, чим загрожує за несплату штрафу поліцейський, пам'ятайте, що оплачувати ви маєте право лише за протоколом і з отриманням квитанції про оплату на руки.

Хто займається стягненням?

За законом займатися виконанням судових рішень або рішень інших державних органів має право тільки Державна виконавча служба. Жоден представник інших державних органів не має права вимагати оплати і погрожувати арештом майна.

У процедурі після винесення рішення, виконавчі листи про несплачені штрафи ДАІ передаються у виконавчу службу. Складаються заяву з проханням відкрити виконавче провадження та приступити до стягнення, іншими словами - до примусового повернення боргу. В рамках виконавчого провадження, виконавець може:

  • Накласти арешт на майно, в тому числі будинок, квартиру;
  • Заарештувати частину заробітної плати або пенсії;
  • Через суд заборонити виїзд за кордон;
  • Прийти додому і провести опис з подальшим арештом і конфіскації всього майна.

Добровільна сплата штрафів

Що буває за несплату штрафу після винесення судового рішення? Важливо знати, що боржникові дається 10 днів, щоб він сам погасив борг. У такому разі справа не передається на виконання, а на майно не накладається арешт. Неоплачений штраф погашати краще через касу банку, щоб на руках залишилася квитанція, оригінал який ви відносите ДАІ, копію обов'язково залишайте собі.

Якщо ви не згодні з сумою

Протокол, як і будь-який документ, підлягає оскарженню, тому якщо ви не згодні з сумою або в тому, що в ДТП винні саме ви, звертайтеся в суд. Заява має бути детально аргументованою і слід спиратися тільки на факти. Враховуйте, що послуги юристів коштують дорого, а судовий процес може розтягтися на кілька місяців.

Що робити якщо немає чим платити штраф?

Якщо нічим платити штраф, потрібно придумати варіанти. Насправді важливо не пропустити 10 днів для добровільної сплати боргу і не чекати ситуації, коли ваш будинок або квартиру заарештують. А це може статися незалежно від суми штрафів. Не завжди можна позичити у родичів, отримати кредит від приватної особи. Найбільш оптимальний і швидкий варіант - позичити гроші в Інтернеті.

Візьми в Mycredit – і сплати штраф!

MyCredit - сучасний сервіс онлайн-кредитування, де можна отримати гроші на карту онлайн терміново. Майкредит дозволяє отримати до 3000 грн практично під 0% до 25 днів, тому це справді швидкий і зручний спосіб, щоб знайти гроші і не переживати, що буде за несплату штрафу ДАІ.